economie

Sigarettenfabriek Philip Morris dicht, 1.200 ontslagen

Door Anna Vossers - 04 april 2014

Sigarettenfabrikant Philip Morris sluit de fabriek in Bergen op Zoom op 1 oktober. Meer dan 1.200 mensen werknemers verliezen hun baan.

De productie in Brabant wordt helemaal stopgezet. De ongeveer 140 werknemers die kunnen aanblijven, werken allen op verkoop- en marketingposities.

Het sluiten zou ‘ongeveer 1230 van de huidige 1371 werknemers kunnen raken’ schrijft Philip Morris in een persbericht. Philip Morris maakte dit vrijdagochtend om 10.00 uur bekend aan het personeel, dat in een speciale tent bijeen moest komen om het slechte nieuws te horen.

Minder verkocht

Philip Morris lijdt onder de dalende verkoop van sigaretten in Europa. Ook de export buiten de Europese Unie blijft achter.

De fabriek wijt een deel van de dalende omzet aan de hoge accijns op tabak. Drago Azinovic, directeur van de Europese tak van het bedrijf, klaagt in een persbericht over ‘de negatieve invloed van al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid’, dat volgens hem ‘een vruchtbare bodem creëert voor criminele organisaties die zich met illegale sigarettenhandel bezighouden’.

Grootste industriële werkgever

Het massa-ontslag is een klap voor de regio West-Brabant, waar de sigarettenfabriek de grootste industriële werkgever is.

‘We maken al heel lang deel uit van de gemeenschap van Bergen op Zoom en we zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving, en op de Bergse gemeenschap,’ zegt manager Petr Karla van de fabriek in het persbericht.

Marlboro

Philip Morris is de fabrikant achter onder meer tabaksmerken Marlboro, L&M en Chesterfield. Het bedrijf is van oorsprong Brits en heeft vestigingen over de hele wereld. In 2012 was de omzet nog bijna 80 miljard dollar.

Eerder deze week werd ook al een Australische vestiging van Philip Morris gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.