economie

‘Sluiting Philip Morris kost regionaal tot 4.000 banen’

Door Anna Vossers - 04 april 2014

De voorgenomen sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom kan regionaal tot een verlies van 4.000 banen leiden, inclusief de banen die bij de fabriek verdwijnen.

Dat zei wethouder Arjan van Weegen (Sociale Zaken, GBWP) vrijdag op een persconferentie. Bij de fabriek, die op 1 oktober dichtgaat, vallen naar schatting 1.230 ontslagen.

Toeleveringsbedrijven

Daarnaast zullen er in de regio naar schatting 1.800 tot 2.800 banen verdwijnen, onder meer bij toeleveringsbedrijven in Bergen op Zoom en omgeving, schat de wethouder. De wethouder beloofde dat de gemeente Bergen op Zoom samen met de provincie Noord-Brabant, het kabinet en andere partners onderzoekt hoe de ontslagen kunnen worden opgevangen.

Burgemeester Frank Petter (CDA) roept het kabinet op met Philip Morris te gaan praten om sluiting tegen te gaan, zegt hij bij de NOS. Hij noemt de onverwachte sluiting een ‘enorme klap’.

Vakbonden

De vakbonden hebben vrijdag boos gereageerd op het besluit. Bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen heeft in een persbericht laten weten het niet eens te zijn met de gang van zaken: ‘Philip Morris kiest er nu voor om de locatie Bergen op Zoom, de grootste en best draaiende in West-Europa, grotendeels te sluiten. Een onbegrijpelijke beslissing, met ingrijpende gevolgen.’

De sigarettenfabrikant kondigde vrijdag onverwacht aan per 1 oktober de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten. Het bedrijf noemt de hoge tabaksaccijns als één van de redenen om de fabriek te sluiten. In januari staakten de medewerkers van de fabriek nog, omdat zij vonden dat het bedrijf hen niet tegemoet wilde komen bij een nieuwe CAO.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.