economie

Westland Kaas wint Familiebedrijven Award 2014

Door Ron Kosterman - 16 april 2014

Westland Kaas heeft woensdagmiddag de Familiebedrijven Award ontvangen. Minister-president Mark Rutte (VVD) reikte de prijs uit in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het kaasbedrijf uit Huizen, bekend van onder meer Maaslander en Old Amsterdam, ‘viel op door een uitzonderlijk goed samenspel tussen familie, eigenaren, bestuur en toezicht. Het bedrijf groeit en blijft innoveren,’ liet de jury weten.

De award is een initiatief van John Fentener van Vlissingen. Hij is een telg uit de familie die het bedrijf SHV oprichtte en nog steeds controleert. Zelf begon hij in 1975 het reisimperium BCD.

In die jury zaten naast Fentener van Vlissingen meerdere familieondernemers, onder wie Benno Leeser, de topman van Gassan Diamonds. Dat bedrijf won de Familiebedrijven Award vorig jaar, toen die voor het eerst werd uitgereikt.

Genomineerden

Andere genomineerde was Royal Agio Cigars uit het Brabantse dorp Duizel. De sigarenfabrikant, opgericht in 1904, is van de familie Wintermans. Ook Breman Installatiegroep uit het Overijsselse Genemuiden was genomineerd. Dat bedrijf, actief in de bouwsector, werd in 1925 opgericht en is van de familie Breman.

Derde kanshebber was Nijhof-Wassink uit Rijssen, eveneens in Overijssel. Die onderneming, actief in transport en logistiek, is opgericht in 1967.

Elseviers Familiebedrijven Top-100

Tijdens de bijeenkomst prees premier Rutte de familiebedrijven en wees hij op hun belang voor de Nederlandse economie. Dat deed ook Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra. Onlangs publiceerde Elsevier voor de tweede keer de Top-100 van grootste familiebedrijven.

De nummer 1 op Elseviers lijst is Heineken, gevolgd door SHV en BCD. De familiebedrijven doen het goed in deze economisch lastige tijden.

De honderd grootste boekten volgens hun laatst bekendgemaakte jaarcijfers (over 2013 of 2012) samen ruim 131 miljard euro omzet – ruim 1 miljard meer dan het boekjaar ervoor. Ze zijn conservatief in hun financiering, nemen weinig risico’s, zijn gericht op de lange termijn en kunnen daardoor tegen een stootje. Bescherming van het familievermogen (rentmeesterschap) staat voorop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.