economie

Autorijden duur? Uw verzekering doorlichten, levert geld op

Door Nic Vrieselaar - 18 mei 2014

Autorijden wordt er in Nederland weliswaar niet goedkoper op, maar met slim vergelijken van verzekeringen kunt u geld overhouden. Elsevier geeft tips hoe u kunt besparen op uw auto.

Dit artikel verscheen op 10 mei in weekblad Elsevier

Onderzoeksbureau GfK becijferde in april dat 85 procent van de Nederlanders niet precies weet hoeveel autorijden kost. Dat het steeds duurder wordt, weet wel iedereen.

Velen laten de auto daarom wat vaker staan en pakken de fiets. Maar ook op de autoverzekering is flink te besparen.

Moeite

Een dure verzekeraar vraagt per jaar honderden euro’s meer voor een standaard WA-verzekering en tot wel 1.000 euro meer voor een allriskverzekering. Vergelijken loont dus, maar niet alleen op prijs: ook de polisvoorwaarden zijn de moeite waard om door te lichten. Een verzekering die in eerste instantie goedkoop lijkt, kan uiteindelijk duur uitvallen.

Zo verschilt het per verzekeraar hoe hoog uw maximale premiekorting is als u schadevrij rijdt. Mocht u bij het achteruitrijden toch een paaltje raken, dan daalt uw no-claimkorting bij sommige aanbieders sneller dan bij andere verzekeraars.

Schadevrij

Het maakt verzekeraars trouwens niet uit voor welk bedrag u een schade declareert: u valt onverbiddelijk terug in schadevrije jaren voor élke schade die u rijdt – groot of klein.

Als u het kunt missen, is het daarom in veel gevallen goedkoper om bij een allriskverzekering een kleine schade zelf te betalen: de premieverhoging en het verlies aan schadevrije jaren kosten veel meer dan een schade van 600 euro. Helemaal als daar ook een eigen risico vanaf gaat. Bovendien kunt u, als u kleine schades zelf betaalt, voor een hoger eigen risico kiezen. In ruil daarvoor krijgt u bij de meeste verzekeraars per jaar tot wel 100 euro korting op de premie.

Dubbel

U kunt ook besparen door te voorkomen dat u dubbel bent verzekerd. Zoals voor pechhulp onderweg. Dat lijkt een handig extraatje, maar is natuurlijk onnodig voor wie al lid is van bijvoorbeeld de Wegenwacht.

Pechhulp maakt zelfs deel uit van de garantie op veel nieuwe auto’s. Voor een aanvullende rechtsbijstandsverzekering geldt hetzelfde als voor pechhulp: assistentie bij schade in het verkeer wordt vaak ook gedekt door een reguliere rechtsbijstandsverzekering.

Voordelig

Hebt u een autoverzekering gevonden die voor u voordelig is? Overweeg dan om een eventuele tweede auto te verzekeren bij dezelfde aanbieder. U krijgt bij veel verzekeraars dan dezelfde premiekorting als voor de eerste auto. Dat is gunstig, vooral als u of uw partner al jarenlang schadevrij rijdt.

Als u tijdelijk zonder auto zit, zeg de verzekering dan niet op, maar schort hem op. Dat is kosteloos. Hiermee behoudt u uw opgebouwde schadevrije jaren drie jaar lang, in plaats van één, en voorkomt u verlies van uw premiekorting.

Autorijden wordt in Nederland weliswaar steeds duurder, maar met slim vergelijken van verzekeringen kunt u geld overhouden. Zodat u weer wat vaker ergens heen kunt rijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.