economie

De Nederlandsche Bank haalt uit naar trustsector

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2014

De Nederlandsche Bank (DNB) luidt de noodklok over de kwaliteit van de Nederlandse trustbedrijven. DNB noemt de kwaliteit van de trustsector ‘zorgwekkend’ en ‘verontrustend’.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

Niet rooskleurig

DNB onderzocht de kwaliteit van twintig Nederlandse bedrijven die (buitenlandse) vennootschappen beheren. Het resultaat was weinig rooskleurig. Slechts vier van de twintig bedrijven hadden de zaakjes op orde.

Bij sommige trustkantoren zijn uitvoerende en controlerende functies onvoldoende gescheiden. Daarnaast bleken in veel gevallen de klantdossiers niet te deugen. Zo is vaak niet duidelijk waar het geld van de uiteindelijke eigenaar vandaan komt. Controle op deze klantdossiers is vaak gebrekkig of wordt helemaal niet uitgevoerd. Volgens DNB kijkt het bestuur van trustkantoren ‘te veel met een roze bril’.

Boetes

DNB heeft boetes voor de trustkantoren aangekondigd. Ook zullen bestuurders worden getoetst op hun betrouwbaarheid en geschiktheid.

De onderzoeken zijn onderdeel van een nieuw beleid van DNB. De toezichthouder heeft het vermoeden dat veel trustkantoren worden gebruikt om onrechtmatig verkregen kapitaal wit te wassen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.