economie

‘Forse meevaller kabinet, maar ook tegenvallende gasopbrengst’

Door Tom Reijner - 24 mei 2014

Het kabinet heeft dit jaar een meevaller van zo’n 1 miljard euro in de sociale zekerheid en zo’n 600 miljoen in de zorg. Daardoor kan het begrotingstekort naar beneden worden bijgesteld.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bronnen op het Binnenhof. Het ministerie van Financiën wil de cijfers niet bevestigen. De meevallers worden gebruikt om tegemoet te komen aan de wensen van D66, ChristenUnie en SGP, die vaak worden aangeduid als de constructieve oppositiepartijen.

Tussenstand

Komende week verschijnt de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), die fungeert als de tussenstand van de begroting voor dit jaar.

Tegenover de meevallers staan ook de financiële tegenvallers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) meldde eerder al dat de gasopbrengst dit jaar 700 miljoen lager uitvalt. Dat komt omdat hij in januari besloot de gaskraan in Groningen dicht te draaien na onrust onder inwoners in die provincie.

Definitie

Een nieuwe definitie die in de Europese Unie (EU) wordt gebruikt om het bruto binnenlands product (bbp) te berekenen, zorgt voor een mogelijke economische groei van 4 procent. Dat heeft een gunstig effect: er zal een lagere staatsschuld en een afname van het begrotingstekort voor Nederland zijn, omdat deze zijn uitgedrukt als percentage van het bbp.

Tegelijkertijd zorgt de nieuwe definitie ook voor tegenvallers voor de schatkist, onder meer in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en aan de EU, omdat die tevens zijn uitgedrukt in procenten van het bbp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.