economie

Handel met Oost-Europa levert Nederland flink aantal banen op

Door Tom Reijner - 20 mei 2014

Oost- en West-Europa drijven steeds meer handel met elkaar. Dat blijkt profijtelijk te zijn voor Nederland: in de periode tussen 1995 en 2012 hebben de handelsstromen 120.000 banen opgeleverd.

Dat blijkt uit een studie van ING Economisch Bureau, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen.

Vraag

Die banen namen vooral toe in de zakelijke dienstverlening, de retail- en groothandel en de agrarische sector. Met deze banen werd 11 miljard euro toegevoegd aan het bruto binnenlandse product (1,9 procent van het bbp).

Daarmee profiteert Nederland meer dan gemiddeld van de sterk toegenomen vraag uit Midden- en Oost-Europa en Rusland, concluderen de onderzoekers. Juist naar het laatstgenoemde land is een voorgenomen handelsmissie van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vanwege de crisis in Oekraïne begin april afgeblazen.

Kansen

Lidstaten in het westen van de Europese Unie kregen er samen 2,3 miljoen extra banen (plus 1,5 procent) bij. Ook in Midden-en Oost-Europa nam het aantal banen toe met 600.000. Dat is een procentuele toename van 1 procent.

In groeimarkten als Polen liggen ook de komende jaren kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, zoals in de agrarische sector. Landen in Midden- en Oost-Europa zijn nog altijd sterk op land- en tuinbouw gericht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.