economie

Huizenmarkt trekt aan, maar kopers wachten langer op hypotheek

Door Tom Reijner - 28 mei 2014

Nu de huizenmarkt na jarenlange malaise aan het herstellen is, loopt de wachttijd voor een hypotheek op tot wel drie maanden. Banken hebben onvoldoende hypotheekadviseurs in dienst om het stijgende aantal aanvragen op tijd te behandelen.

Dat schrijft het AD woensdag.

Problemen

‘Banken zagen de afgelopen jaren het aantal hypotheekaanvragen teruglopen en hebben hun afdelingen hypotheekadvies ingekrompen. Als de markt dan weer aantrekt, ontstaan er problemen,’ zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Ook de makelaars zien de wachttijden oplopen. ‘Voor de crisis in 2008 stond in de ontbindende voorwaarden een termijn van twee of drie weken om de financiering voor een woning rond te krijgen. Dat lukte bijna altijd,’  zegt makelaar Jan Vrijhof van Lauteslager Makelaars uit Utrecht in de krant. ‘Nu is dat opgetrokken tot acht weken en in de helft van de gevallen lukt het zelfs dan nog niet.’

Traag

Banken, die door de financiële crisis in grote problemen kwamen, zijn fors in hun personeelsbestand gaan snijden. Hypotheekadviseurs konden uitkijken naar een andere werkgever. Maar nu het aantal huizenverkopen weer flink stijgt, zijn hypotheekadviseurs weer in trek.

De banken zelf ontkennen dat ze traag zijn bij het afhandelen van hypotheekaanvragen. Zo zegt de Rabobank genoeg adviseurs te hebben om de aanvraag binnen een paar dagen te kunnen afwikkelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.