economie

IMF akkoord met lening Oekraïne, gasprijs direct omhoog

Door Tomasz Blom - 01 mei 2014

Onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogt de Oekraïense overheid vanaf donderdag de gasprijs voor haar inwoners met 40 procent. De verhoging is een van de voorwaarden van het IMF voor een lening van 12,3 miljard euro aan Oekraïne.

Dat schrijft de BBC donderdag.

Eis

De IMF-lening is gebonden aan de strikte eis om economische hervormingen in het land door te voeren. Zo moeten de belastingen en de energieprijzen in Oekraïne van het IMF omhoog. In maart verhoogde de voormalige Sovjetrepubliek de gasprijs ook al met 50 procent. In 2016 en 2017 stijgt de gasprijs per 1 mei telkens nog eens met 20 procent.

Het IMF zal de lening verspreid over twee jaar uitkeren. Oekraïne hoopt volgende week de eerste kapitaalinjectie – van ruim 2 miljard euro – te ontvangen. Het land zou zo een deel van de schulden aan Rusland kunnen afbetalen.

Volgens de Russische nieuwszender Russia Today zou Oekraïne op het moment een gasschuld bij buurland Rusland hebben van zo’n 2,5 miljard euro. De zender baseert zich op uitspraken van een functionaris van het Russische gasbedrijf Gazprom.

Doorvoer

Het gevaar bestaat dat Rusland door de Oekraïense achterstallige betalingen de gastoevoer naar zijn buurland beperkt. Omdat Oekraïne een belangrijk doorvoerland is voor Russisch gas richting het Westen, zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor Zuid-Europa.

In april zei de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland niet ‘eeuwig’ de Oekraïense economie kan blijven ondersteunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.