economie

KPMG-topman stapt op na reeks schandalen

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2014

De bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, Jurgen van Breukelen, heeft maandag zijn functie neergelegd. Die beslissing volgt na een reeks affaires waarbij de topman betrokken was.

Het vertrek van Van Breukelen werd maandag door het accountantskantoor bekendgemaakt.

Veranderingen

KPMG zegt dat het vertrek voortkomt uit ‘de keuze om alle aandacht binnen en buiten het bedrijf volledig op de vorderingen in het verandertraject te kunnen richten’.

Zelf zegt Van Breukelen dat zijn persoon die ‘veranderingen in de weg staat’. ‘De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten,’ ligt de opgestapte bestuursvoorzitter toe.

Schandalen

Van Breukelen kwam in opspraak doordat hij privé een vastgoedinvesteerdersbedrijf had, terwijl KPMG dit hem had verboden. Onder leiding van Van Breukelen gleed KPMG van het ene schandaal in het andere.

Zo hielp het bedrijf bij het verbergen van steekpenningen die bouwbedrijf Ballast Nedam in Saudi-Arabië had betaald. Ook zag de accountant jarenlang een enorme fraude bij Imtech over het hoofd en werd er gesjoemeld bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.