economie

Miljardenfraudeur Kerviel na lange mars opgepakt bij Franse grens

Door Fieke Hamers - 19 mei 2014

De Franse veroordeelde beurshandelaar Jérôme Kerviel is bij de grens met Italië opgepakt door de Franse autoriteiten. De afgelopen maanden was bezig met een voettocht van Rome naar Parijs om aandacht te vragen voor de tirannie van de financiële markten.

Jérôme Kerviel bracht hoogstpersoonlijk de Franse bank Société Générale op de rand van een faillissement. In 2008 werd bekend dat hij heeft gespeculeerd met 50 miljard euro, wat meer was dan de totale marktwaarde van de bank. Daarbij verloor hij 4,9 miljard euro.

Hij werd al in 2010 veroordeeld voor valsheid in geschrifte en vertrouwensbreuk. Hij kreeg vijf jaar celstraf waarvan twee jaar voorwaardelijk. Ook moest Kerviel de bank 4,9 miljard euro terugbetalen. Hij mocht het hoger beroep van zijn zaak in vrijheid afwachten.

Zondebok en slachtoffer

Kerviel heeft de fraude nooit ontkend, maar hij noemt als verzachtende omstandigheid dat hij werd aangemoedigd door zijn leidinggevenden. Zij wilden volgens hem maar al te graag een oogje toeknijpen wanneer hij de kans had miljarden euro’s binnen te harken voor de bank.

Uiteindelijk oordeelde het Franse Hof van Cassatie in maart 2014 dat Jérôme Kerviel zijn drie jaar gevangenisstraf moet uitzitten. Hij hoeft de bank niet de volledige 4,9 miljard euro terug te betalen. De hoogte van de schadevergoeding die hij moet betalen, wordt later bepaald in een aparte procedure.

Kerviel verbleef de laatste dagen enkele honderden meters van de Franse grens in het Italiaanse Ventimiglia. De Franse autoriteiten waarschuwden hem zondag dat er een internationaal opsporingsbevel tegen hem zou worden uitgevaardigd als hij zich om middernacht nog niet bij de politie in het Franse grensstadje Menton zou hebben gemeld.

Tirannie

De Franse beurshandelaar maakte een mediaspektakel van zijn laatste maanden in vrijheid. Hij wierp zich op als een profeet van een antikapitalistische boodschap. Dat deed hij onder andere door paus Franciscus aan te schrijven. Die had hem geïnspireerd in een toespraak waarin hij ervoor pleitte dat de kerk voorwaarts moet gaan ‘met een hart van armoede en niet met een hart vol van investeringen of dat van een zakenman’.

Kerviel schreef dat hij de rechtvaardigheid van God zocht door contact te zoeken met de paus. Hij ging in februari op audiëntie.

Na zijn bezoek aan de paus begon hij te voet aan een ‘lange mars’ van Rome naar Frankrijk. Door af te zien met pijnlijke benen, blaren op zijn voeten en slechts 30 euro per dag om de aandacht te vestigen op de ‘tirannie van de financiële markten’.

Strijd gaat door

Jérôme Kerviel heeft aangegeven dat zijn strijd om aan te tonen dat Société Générale zijn frauduleuze handelingen heeft toegedekt onverminderd zal doorgaan. Uit een intern rapport blijkt dat de bank 74 alarmbellen naar aanleiding van de activiteiten van Kerviel heeft genegeerd.

Een aantal directieleden, onder wie topman Daniel Bouton, is opgestapt in de nasleep van het schandaal. Geen van de leidinggevenden van Kerviel is strafrechtelijk vervolgd. Jean Veil, een advocaat van Société Générale, zegt dat de bank inmiddels honderden miljoenen euro’s heeft besteed aan het verbeteren van controleystemen.

Immuniteit

Kerviel vroeg de Franse president naar zijn dossier te kijken. Hij wil dat president Hollande immuniteit verleent aan personen die voor hem willen getuigen in de civiele procedure die nog moet worden gevoerd.

Woordvoerders van het Élysée hebben aangegeven aan dat er geen ontmoeting tussen de president en de advocaten van Kerviel gepland staat. Mocht de voormalige beurshandelaar om een presidentieel pardon vragen, zal dat volgens de gebruikelijke procedure worden behandeld. Elke andere aanvraag tot strafvermindering zal hij moeten indienen bij de gerechtelijke autoriteiten en niet bij de president, aldus het Élysée.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.