economie

Minister Dijsselbloem: economische crisis is voorbij

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

Er is weer aanhoudende economische groei en de investeringen trekken aan. Als het zo doorgaat, is de economische crisis voorbij.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag tegen RTL Z.

Crisis voorbij

‘De crisis is op zichzelf voorbij,’ zei Dijsselbloem. ‘We hebben weer economische groei. Dit jaar 1,2 en volgend jaar 1,4 procent, het trekt echt aan,’ zei de minister.

Dijsselbloem wees erop dat het herstel van de banenmarkt altijd langer duurt. De werkloosheid zal daarom nog wel even hoog blijven. Ook blijft Nederland kampen met een begrotingstekort.

Europese aanpak werkt

De PvdA’er, die ook de voorzitter van de eurogroep is, prees de Europese aanpak van de crisis. Die is in de ogen van Dijsselbloem een stuk effectiever gebleken dan die in de Verenigde Staten.

‘Ik vind dat we in Europa de fundamentele problemen beter aanpakken,’ zei Dijsselbloem. De minister constateert hoopgevende

ontwikkelingen in de eurozone, ook in het zuiden. Landen dringen hun tekorten terug en de problemen worden aangepakt.

Dijsselbloem: Het evenwicht tussen het noorden en zuiden in de eurozone is veel beter geworden, wat ook goed is voor de stabiliteit Ik verwacht geen eurocrisis de komende jaren.

Rooskleurig

De uitspraken van Dijsselbloem volgen op een al even zo rooskleurige economische prospectie van de Europese Commissie. In Spanje zorgt het de Phoenixverrijzenis van Bankia voor optimisme en in Griekenland moeten de vele toeristen ervoor zorgen dat de middenstand de flessen Ouzo weer uit de ijskast kan halen.

In Nederland zullen vooral de starters op de arbeidsmarkt een groei van 1,4 procent veroorzaken. Omdat ook de consumpties weer aantrekken, daalt het begrotingstekort in 2015 naar 1,8 procent van het bbp waarmee Nederland weer een braaf jongetje in de Europese klas is. Dat het rapport gemakshalve de gevolgen van de crisis in Oekraïne en de afnemende groei in China niet heeft doorberekend, komt de Europese Unie zo vlak voor de verkiezingen wel goed uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.