economie

Nederlander werkt gemiddeld tot 21 juni voor de staat

Door Shari Deira - 06 mei 2014

Dat we in Nederland veel belasting betalen, wisten we al maar hoe lang werkt u nu eigenlijk per jaar om de staat van voldoende geld te voorzien? Uit onderzoek blijkt dat een Nederlander gemiddeld tot 21 juni voor de staat werkt.

Pas daarna kunnen Nederlanders hun verdiensten in eigen zak steken, blijkt uit onderzoek van de Europese stichting in Brussel New Direction. Vorig jaar moesten werknemers gemiddeld tot 27 juni werken voor de staat. In negen lidstaten is de belastingdruk nog hoger.

Lijst

Inwoners van Cyprus dragen het minst van hun inkomen af aan de staat, blijkt uit de cijfers. Zij werken tot 21 maart voor de overheid. De Cyprioten worden gevolgd door de Ieren en de Maltezen, die werken tot 28 april voor de staat, en door de Britten, die tot 12 mei werken voor hun belastingafdracht.

België staat al vier jaar bovenaan de lijst van de stichting. Belgen werken pas na 6 augustus ‘belastingvrij’.

Belastingdruk

New Direction is een conservatieve Europese denktank die wil dat de belastingdruk in Europese landen omlaag gaat. Het land onderzocht, op basis van cijfers van Ernst & Young, de belastingdruk van de 28 Europese lidstaten.

Cécile Philippe, co-auteur van het onderzoek, zegt dat EU-lidstaten de belastingen voor burgers blijven verhogen. ‘Vooral in Frankrijk. Onze staten doen simpelweg te veel, en laten daardoor minder ruimte over voor individuele keuzes en verantwoordelijkheid. We moeten het model opnieuw uitvinden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.