economie

Nederlandse werkgelegenheid in vergelijking met Europa hoog

Door Fieke Hamers - 19 mei 2014

De werkgelegenheid in Nederland mag dan vorig jaar opnieuw zijn gedaald, in vergelijking met andere Europese landen is de werkgelegenheid in ons land nog altijd groot.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat maandag. In Nederland had 76,5 procent van de 20- tot 64-jarigen in 2013 een baan

Het Europese gemiddelde in de hele Europese Unie (EU) ligt op een percentage van 68,3 procent. Alleen Zweden en Duitsland scoren hoger qua werkgelegenheid, respectievelijk 79,8 en 77,1 procent.

Trend

Sinds 2008 neemt de werkgelegenheid af in Nederland en de rest van de EU. Alleen Duitsland breekt met deze trend. De grootste economie van Europa weet de werkgelegenheid in het land sinds 2005 elk jaar te vergroten.

Griekenland en Kroatië scoren het slechtst. Slechts 53,5 procent van de beroepsbevolking had in deze landen een betaalde baan in 2013.

Terugtrekken

Vorige week maakte het CBS bekend dat de werkloosheid in april in Nederland minder snel oploopt dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat de werkloosheid minder snel stijgt, komt echter niet doordat er meer banen zijn bijgekomen, maar doordat steeds meer jongeren zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. In plaats van dat jongeren op zoek gaan naar een baan gaan ze bijvoorbeeld verder met studeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.