economie

Ondanks kritiek accijnsverhoging voorlopig niet teruggedraaid

Door Fieke Hamers - 28 mei 2014

De veel bekritiseerde accijnsverhoging op brandstof wordt niet teruggedraaid. Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën levert de verhoging een aanzienlijke extra opbrengst voor de schatkist op en zijn de negatieve effecten voor pomphouders in de grensstreek slechts ‘deels’ het gevolg van de accijnsverhoging.

Dat schrijft de staatssecretaris (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij heeft de Belastingdienst onderzoek laten doen. De fiscus deed navraag bij benzineproducenten. Uit het onderzoek komt naar voren dat de accijnsinkomsten op diesel en lpg na de accijnsverhoging met 51 miljoen euro zijn gestegen.

Klagen

Burgers en ondernemers in de grensstreek klaagden dat pomphouders in de grensstreek failliet gaan, de industrie een klap krijgt en de werkloosheid stijgt als gevolg van de accijnsverhogingen van begin dit jaar.

Bij honderddertig stations aan de grens daalde de verkoop van diesel en lpg alleen al in januari respectievelijk met 27 en 13 procent.

Trend

De staatssecretaris ziet dat pomphouders in de grensgebieden het zwaar hebben. ‘De pomphouders zijn echt niet gek.’ Maar volgens Wiebes is er geen sterk verband met de accijnsverhogingen.

In het onderzoek is een afname van de verkoop van alle brandstoffen in heel Nederland te zien. Onder meer door een lagere consumptie en doordat auto’s zuiniger zijn geworden. ‘Het terugdraaien van de accijnsverhoging gaat de pomphouders niet redden,’ aldus de staatssecretaris van Financiën.

Controle

De oppositie en brancheorganisaties zijn ervan overtuigd dat mensen door de accijnsverhoging over de grens gaan tanken, en dat de Nederlandse schatkist hierdoor juist geld zou mislopen.

Vooral het CDA wilde dat het kabinet zou onderzoeken wat de gevolgen zijn van de accijnsverhoging. Het CDA wil volgens Kamerlid Pieter Omtzigt met spoed informatie over de werkelijke verkoopcijfers uit de grensregio en reële accijnsopbrensten. Ook willen de christendemocraten een debat met Wiebes over accijnzen. Volgens het Kamerlid zijn de cijfers uit het onderzoek van de staatssecretaris niet te controleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.