economie

Oud geld wordt nieuw geld: rijke families trekken de beurs

Door Servaas van der Laan - 21 mei 2014

Omdat banken en institutionele beleggers steeds huiveriger zijn om te investeren, gaan ondernemingen op zoek naar ander kapitaal. Het zijn de rijke families die uitkomst bieden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rondgang langs financiële adviseurs en private geldschieters.

Ondernemend

‘Zakenfamilies zijn van nature ondernemend, durven risico’s te lopen en zijn niet gebonden aan allerlei regelgeving,’ legt een partner van KPMG uit aan de krant.

Oud geld van families achter SHV, Blokker en Kruidvat komt de laatste tijd steeds meer in het bedrijfsleven terecht. Maar ook relatief onbekende IT-ondernemers doen een behoorlijke duit in het zakje. Zo is Rinse Strikwerda, die zijn geld verdient in de automatisering, één van de privé-investeerders.

Lucratief

Het privé-kapitaal is nodig omdat pensioenfondsen en verzekeraars het laten afweten. In totaal werd vorig jaar 768 miljoen euro geïnvesteerd, dat is veel minder dan voorgaande jaren. Het aandeel van families was met 41 procent nog nooit zo groot.

Het inzetten van privé-kapitaal is ook voor de families lucratief in deze tijden. Geld stallen op de bank levert immers nog maar weinig op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.