economie

Schade door oplichter Madoff mogelijk twee keer zo groot

Door Tom Reijner - 13 mei 2014

Bernard Madoff heeft met zijn oplichtingspraktijken aanzienlijk meer kwaad gedaan dan tot dusver werd aangenomen. Zijn slachtoffers zeggen voor meer dan 40 miljard dollar (ruim 29 miljard euro) te zijn benadeeld.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte dinsdag bekend het ruim 51.700 schadeclaims heeft ontvangen en verzameld uit 119 landen, meldt het schadefonds. Dat fonds kan in totaal 4 miljard dollar uitkeren aan slachtoffers van de oplichter.

Beleggingen

In 2009 bekende Bernard (Bernie) Madoff dat hij tientallen jaren lang een piramidespel heeft gespeeld met beleggingen.

Deelnemers aan zijn Ponzi-constructie, waaronder banken, beroemdheden, fondsen maar ook kleine beleggers, verloren tientallen miljarden dollars. De meesteroplichter werd veroordeeld tot een celstraf van 150 jaar. Het was de grootste fraudezaak ooit op Wall Street.

Madoff zei na zijn veroordeling verbaasd te zijn dat hij zolang heeft kunnen doorgaan met de miljardenfraude. ‘Er zijn verschillende keren dat de SEC (de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen) aan de deur is geweest en dat ik dacht: nu hebben ze me,’ zei de meesteroplichter in 2009 vanuit de gevangenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.