economie

Steeds meer huishoudens in de schulden voor luxe goederen

Door Shari Deira - 05 mei 2014

Laagopgeleide Nederlanders sluiten steeds vaker leningen af voor luxeproducten als auto’s, televisies of reizen. Daardoor is het aantal gezinnen met problematische schulden in zeven jaar tijd gegroeid met bijna 20 procent.

Uit gegevens van marktonderzoeker Experian blijkt dat vooral huishoudens in Rotterdam, Den Haag en Lelystad meer lenen dan zij zich kunnen veroorloven, schrijft het AD.

Luxe

Sinds 2008 is het aantal gezinnen met problematische schulden gestegen van 176.000 naar 210.000, een groei van bijna 20 procent. De schulden voor luxe goederen zijn vaak zo hoog, dat huishoudens de betalingsverplichtingen nauwelijks kunnen nakomen.

In Rotterdam, Den Haag en Lelystad wonen de meeste gezinnen met schulden die zij nauwelijks kunnen betalen. In deze steden gaat het om ruim 6 procent van de huishoudens.

Het gaat vooral om mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die een laag inkomen hebben en laagopgeleid zijn. Vorig jaar meldden zich negentigduizend Nederlanders met een gemiddelde schuld van 38.000 euro bij hulpinstanties, een verdubbeling in vergelijking met enkele jaren geleden.

Schuldhulpverlening

Volgens de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren (NVVK) is de situatie complexer dan ooit.

‘Naast uitkeringsgerechtigden zien we nu ook de hurende zzp’ers of huisbezitters met een modaal inkomen in de schuldhulpverlening,’ zegt een NVVK-woordvoerder tegen de krant. Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om keer op keer te lenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.