economie

Topeconoom Reinhart: afbouwen schulden is enige weg uit crisis

Door Michiel Dijkstra - 16 mei 2014

Het geld dat Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje in de eurocrisis hebben geleend van andere eurolanden zal niet in zijn geheel worden terugbetaald. Toch is het afbouwen van schulden de enige weg uit de huidige crisis.

Dat zegt de Amerikaanse topeconoom Carmen Reinhart in een interview met Elsevier.

Doorschuiven van schuld

‘Ik verwacht – volgens mij is het zowat een uitgemaakte zaak – dat die schulden telkens vooruit worden geschoven en dat rentebetalingen worden opgeschort,’ zegt Reinhart. ‘Dat gebeurt al met de schuld van Griekenland aan eurolanden.’

Carmen Reinhart is een van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van financiële crises. Haar wetenschappelijk onderzoek is in eurocrisis veelvuldig aangehaald, onder meer door de Finse eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken en in de Miljoenennota over 2013.

Schulden afbouwen

Zuinig beleid alleen zal niet voldoende zijn om Europa te laten herstellen van de crisis, verwacht ze. ‘Tenzij de Europese economie de komende twintig jaar net zo hard groeit als die van Singapore in de jaren zeventig en tachtig: met dubbele cijfers. Dat is buitengewoon onwaarschijnlijk.’

Schuldeisers zullen dus moeten bloeden, denkt Reinhart. ‘Historisch gezien is dat de manier waarop crises het snelst tot een einde komen. Schulden moeten op wat voor manier dan ook worden afgebouwd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.