economie

Wat deden de topmanagers bij PwC precies fout?

Door Shari Deira - 31 mei 2014

Na KPMG, lijkt het erop dat ook topmanagers van accountantskantoor PwC de mist in zijn gegaan met privébeleggingen. Een groep managers heeft voor miljoenen euro’s gestopt in een vastgoedproject.

Elf PwC-partners kochten voor 4,5 miljoen euro flatgebouwen en losstaande huizen in Den Haag, die zouden worden opgeknapt en verhuurd, meldt De Telegraaf zaterdag.

Onwenselijk

De interne vastgoedclub, onder wie twee leden van de raad van bestuur, worden volgens de krant volgende week gedwongen om zich terug te trekken uit het vastgoedproject. PwC vindt gezamenlijke beleggingen van managers onwenselijk.

‘Wij willen geen partnership binnen partnerships,’ zegt een woordvoerder van het bedrijf. Toekomstige beleggingsclubs worden voortaan verboden.

Misstanden

Advies- en accountantskantoor KPMG besloot vorige maand in te grijpen bij een mislukt privé-vastgoedproject. Jurgen van Breukelen stapte op naar aanleiding van de misstanden als bestuursvoorzitter van KPMG.

PwC zegt dat de privébeleggingen niet zijn te vergelijken met de situatie bij KPMG. ‘Het gaat hier niet om speculatie, maar om passieve beleggingen gericht op de lange termijn,’ zegt de woordvoerder.

De opbrengst zou worden gebruikt als pensioenopbouw, omdat accountants door strenge regelgeving nauwelijks kunnen beleggen in aandelen. PwC heeft toezichthouder AFM op de hoogste gesteld van de situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.