economie

CPB: werkloosheid volgend jaar pas langzaam omlaag

Door Shari Deira - 16 juni 2014

De werkloosheid daalt naar verwachting pas volgend jaar licht, van 650.000 naar 635.000 Nederlanders. Verder groeit de economie dit jaar naar verwachting met 0,75 procent, en volgend jaar met 1,25 procent.

Dat blijkt maandag uit de tweede raming van het Centraal Planbureau (CPB). Het begrotingstekort komt volgend jaar naar verwachting uit op 2,2 procent.

Voorzichtig

Het CPB verwacht dat de werkgelegenheid vertraagd reageert op het herstel van de economie. Het gaat iets beter, maar bedrijven zijn nog voorzichtig met het aannemen van mensen.

Wat betreft de economische groei van dit jaar en volgend jaar, verandert er niets ten opzichte van de vorige raming. Het verwachte begrotingstekort voor 2015 is met 2,2 procent, iets hoger dan bij de eerdere raming: 2,1 procent.

Koers

Het CPB is iets positiever dan De Nederlandsche Bank (DNB) als het gaat om economische groei. DNB verwacht voor dit jaar 0,2 procent groei, en het CPB gaat uit van 0,75 procent. Naar verwachting gaan Nederlanders meer geld uitgeven en neemt de export van producten toe.

Voor minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) bevestigen de cijfers ‘het beeld dat Nederland geleidelijk aan het herstellen is van de crisis’, maar ‘we zijn er nog niet’. ‘De werkloosheid blijft hoog en de overheidsfinanciën zijn nog niet op orde. Alle reden om koers te houden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.