economie

Elsevier Uw geld: hoe u bespaart met een slimme meter

Door Michiel Dijkstra - 10 juni 2014

Tussen 2014 en 2020 krijgen huishoudens in Nederland gratis een slimme meter voor gas en licht. Wie wil, kan er eerder een kopen.

De slimme meter is in Nederland bezig aan een stille opmars. Naar verwachting hebben aan het einde van dit jaar een half miljoen huishoudens zo’n apparaat dat het energieverbruik bijhoudt en de verbruiksgegevens kan doorsturen naar de energiemaatschappij.

Aanbieding

In 2020 moet meer dan 80 procent van de huishoudens een slimme meter hebben, zo is het plan van de overheid. In 2014 wordt begonnen met de ‘grootschalige aanbieding’, zoals het wordt genoemd: iedereen krijgt ergens de komende zes jaar gratis een meter aangeboden van zijn netbeheerder.

Netbeheerders roemen de voordelen van slimme meters: meer inzicht in het stroomverbruik, meer gemak bij het doorgeven van de meterstanden, en minder energieverbruik.

Het idee daarbij is dat doordat u meer informatie over uw gebruik krijgt, u beter op de kosten kan letten. Wie een slimme meter heeft, kan elke twee maanden van zijn netbeheerder een overzicht krijgen waarop staat hoeveel gas en elektriciteit hij verbruikte.

Service

Een gedetailleerder overzicht kan ook. Als u een slimme meter hebt en bij Eneco energie afneemt, kunt u op hun online service Tussenstand Slim precies zien hoeveel u gisteren, vorige week of afgelopen maand verbruikte. Andere energieleveranciers bieden vergelijkbare diensten.

Energieadviseur DNV KEMA schat dat huishoudens zo’n 3,2 procent minder elektriciteit verbruiken en 3,7 procent minder gas wanneer ze periodiek met hun verbruik worden geconfronteerd. Wanneer ze live kunnen zien hoeveel dat is, besparen ze zelfs 6,4 procent besparing op elektriciteit en 5,1 procent op gas.

Volgens het instituut voor budgetvoorlichting Nibud geeft een gezin met twee kinderen dat in een twee-onder-één-kap woont, jaarlijks 2.244 euro uit aan energie. Dat gezin zou met een slimme meter maximaal 125 euro per jaar kunnen besparen.

Aanbod

Voor wie graag zijn gebruik in de gaten houdt, loont zo’n apparaat dus. De Tweede Kamer moet dit jaar nog over de ‘grootschalige aanbieding’ beslissen. De eerste gratis meters worden naar verwachting niet vóór het voorjaar aangeboden.

Wie geen zin heeft om te wachten, kan een zogenoemde prioriteitsplaatsing aanvragen. Dat kost maximaal 71,40 euro of, als u geen gasaansluiting hebt, 66,64 euro. Die bedragen zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Het verdient aanbeveling eerst aan uw netbeheerder te vragen wanneer die van plan is bij u in de straat slimme meters te installeren. Zo vermijdt u dat u betaalt en de rest van de buurt een week later zijn slimme meter gratis krijgt. De ACM heeft netbeheerders gevraagd of ze hierover transparant willen zijn.

Netbeheerders kunnen nog niet aangeven hoe ze het aanbod van slimme meters aanpakken: het wachten is op een besluit van de Tweede Kamer.

Dit artikel verscheen 30 november 2013 in Elsevier

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.