economie

Elsevier Uw geld: let op voor oplopende kosten creditcards

Door Michiel Dijkstra - 26 juni 2014

Creditcards zijn handig om mee te betalen en alles is verzekerd. Ze zijn dan ook onmisbaar op reis. Maar let wel: de kosten kunnen pijlsnel oplopen.

Voor wie in het buitenland op vakantie gaat, is een creditcard ontzettend handig: om te gebruiken als borg in hotels, om grote aankopen mee te doen, of om in geval van nood aan geld te komen.

Presentje

Leuke bijkomstigheid is dat wie een creditcard aanschaft vaak een presentje van de verstrekker ontvangt. Zo krijgt u bij een nieuwe MasterCard Classic van ICS een cadeaubon van bol.com ter waarde van 25 euro.

De VISA World Card, van dezelfde verstrekker, wordt met een Ray-Ban-zonnebril geleverd. Sowieso loont het dus bij creditcards, net als bij energiemaatschappijen, om geregeld over te stappen.

Voordeel

Op reis vormen de bijkomende verzekeringen een voordeel. Bij de meeste creditcards geldt dat aankopen tot 180 dagen na aanschaf zijn verzekerd tegen diefstal en fraude. De MasterCard Classic verzekert u wereldwijd tegen kosten voor vertraging en ongevallen, als u uw reis met de kaart heeft betaald.

Er is een keerzijde: creditcards zijn vreselijk duur in gebruik, vooral als u laat terugbetaalt. Dat is zo’n beetje het verdienmodel van creditcardmaatschappijen. Zij verdienen geld, boven op de jaarbijdrage, door rente te heffen over het bedrag dat ze aan de gebruiker voorschieten. Betaalt die gebruiker later terug dan de afgesproken termijn, die kan variëren van twee tot vier weken, dan is het kassa voor de verstrekker.

Stiekem

De meeste creditcardmaatschappijen rekenen een rente van 15 procent per jaar, de hoogste rente die zij wettelijk mogen vragen. Bij veel creditcardmaatschappijen moet u bovendien zoeken op de website hoe hoog dit percentage is. Een beetje stiekem.

Stel, u koopt op 5 april met de ANWB VISA Card een iPad van 500 euro. Aan het eind van de maand krijgt u een rekening die u binnen 21 dagen moet betalen. Daarna moet u rente betalen, met rente op rente. En dat moet u doen vanaf de dag van de transactie.

Dat betekent dat u na 21 mei ineens 9,27 euro aan rente moet betalen, en daarna loopt dat bedrag snel op. De hoge rente vormt natuurlijk geen bezwaar voor wie elke maand op tijd zijn rekeningen betaalt. Bij sommige creditcardmaatschappijen kunt u ook sparen. U loopt dan minder risico dat u rente moet betalen. In sommige gevallen ontvangt u zelfs rente.

Rente

Het blijft opletten met de kosten, ook in het buitenland. Bij elke transactie in een andere valuta betaalt u net iets meer dan de prijs in euro’s, de zogenoemde wisselkoersopslag.

Deze betaalt u ook met uw bankpas: bij Rabobank en ING is dat bijvoorbeeld 1 procent. Bij creditcards is dat percentage vaak hoger. Ook voor geld opnemen met een creditcard betaalt u vaak meer.

Betalen met een betaalpas is vaak goedkoper. Maar waar dat niet kan, heeft u toch echt een creditcard nodig.

Dit artikel verscheen op 29 juni 2013 in weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.