economie

Elsevier Uw geld: neem uw waterverbruik eens onder de loep

Door Jean Dohmen - 10 juni 2014

De waterbelasting is begin dit jaar verdubbeld. Huishoudens zijn daardoor enkele tientjes per jaar meer kwijt. Het loont om zuiniger aan te doen met water.

In vergelijking met een verhoging van de accijns op bier of benzine doet de verdubbeling van de belasting op leidingwater tot nu toe weinig stof opwaaien. Toch kan de totale waterrekening door de stijging zomaar 10 procent hoger uitvallen

Huishouden

Een huishouden van twee personen verbruikt volgens instituut voor budgetvoorlichting Nibud uit Utrecht gemiddeld 91 kubieke meter water per jaar, een gezin met vijf personen 201 kubieke meter.

Dat is ruim 45.000 liter per jaar per persoon. Dat waterverbruik kost een huishouden van twee personen, inclusief de belasting op leidingwater en 6 procent btw, gemiddeld 150 euro per jaar. Het gezin van vijf personen is volgens het Nibud een kleine 270 euro per jaar kwijt aan leidingwater.

Voor leidingwater geldt al wel een belasting, maar die wordt verhoogd van 0,165 naar 0,33 euro per kubieke meter tot een maximum van 300 meter kubieke meter. Nu betalen verbruikers 16,5 cent per kubieke meter. Dat wordt 33 cent.

Schatkist

De belastingverhoging moet de schatkist jaarlijks 205 miljoen euro opleveren. Het huishouden met twee personen gaat door de verhoging op jaarbasis ruim 15 euro meer betalen, een gezin van vijf personen is ongeveer 35 euro extra kwijt aan waterbelasting en btw.

Hoewel het voor huishoudens niet de grootste kostenpost is, gaat het – uitgedrukt in procenten – wel degelijk om een forse stijging. Voor huishoudens kan de belastingverhoging een verstandige aanleiding zijn het eigen waterverbruik onder de loep te nemen. Met enkele kleine ingrepen kan het waterverbruik fors omlaag.

Van het leidingwater dat consumenten gebruiken, wordt volgens de vereniging van waterbedrijven Vewin 40 procent onder de douche gebruikt en 28 procent voor het doorspoelen van de wc. Nog eens 13 procent gaat op aan het wassen van kleding.

Douchekop

Wat kunt u zelf doen? De snelste winst valt te behalen onder de douche. Door de gaatjes van een waterbesparende douchekop – er zijn al exemplaren voor een tientje – stroomt per minuut bijna de helft minder water in het afvoerputje.

Korter douchen levert ook snel een besparing op. Er zijn allerlei timers in de handel die waarschuwen wanneer het tijd is om de handdoek te pakken.

Het mes snijdt aan twee kanten: niet alleen het waterverbruik, ook het gasverbruik daalt. Ook een wc met een waterbesparende stortbak heeft snel effect. Natuurlijk repareert u lekkende kranen meteen.

Die laten al snel 5 tot 20 kubieke meter water per jaar nodeloos door de gootsteen lopen. Meer bespaartips zijn te vinden op de website www.water.nl. Wie het goed aanpakt, verdient de hogere waterbelasting zo zelf terug.

Dit artikel verscheen op 2 november 2013 in weekblad Elsevier. De stijging van belasting op leidingwater is op 1 januari 2014 van kracht gegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.