economie

Elsevier Uw geld: spaar zelf voor een bezoek aan de tandarts

Door Jean Dohmen - 18 juni 2014

Tandartsen bieden de mogelijkheid geld te reserveren voor behandelingen. Maar zelf sparen of verzekeren is een betere optie, vooral voor mensen met een gezond gebit.

Veel Nederlanders twijfelen over het nut van een aparte tandartsverzekering. Nu heeft tweederde nog zo’n polis, maar uit een recente peiling van de website zorgwijzer.nl blijkt dat hooguit de helft van de consumenten van plan is tandartskosten in 2014 apart te verzekeren.

Vooral mensen met een gezond gebit zien ervan af. Ze doen zelden een beroep op hun polis, waardoor ze jaarlijks meer premie betalen dan ze aan kosten vergoed krijgen.

Spaarproduct

Precies dat is de doelgroep van ixorg, de naam van het spaarproduct dat in de markt is gezet door tandartsorganisatie NMT. Consumenten maken elke maand een vast bedrag over aan ixorg.

Als ze naar de tandarts gaan, worden de kosten van de behandeling afgetrokken van het opgebouwde tegoed. Daarmee verschilt ixorg in wezen niet van een gewone spaarpot, met dat verschil dat hij niet thuis staat, maar bij de tandarts.

Klanten bepalen zelf hoeveel geld ze elke maand opzij leggen. Naast de inleg betaalt de klant elke maand 4,85 euro voor kosten en een extra calamiteitenverzekering. Die dekt tandartskosten na een ongeval tot 10.000 euro per keer.

Budget

Wie los van die extra kosten 20 euro per maand spaart, bouwt in een jaar 240 euro budget op. Zijn toch duurdere behandelingen nodig, dan moet de patiënt bijbetalen. Is het tegoed aan het eind van het jaar niet op, dan schuift het door.

Als de patiënt uit het voorbeeld na drie maanden – wanneer hij 60 euro aan tegoed heeft opgebouwd – met kiespijn naar de tandarts gaat en voor 150 euro wordt behandeld, hoeft hij niet meteen bij te betalen. Klanten van ixorg mogen 240 euro rood staan. Over dat krediet wordt geen rente in rekening gebracht.

Daar staat tegenover dat de klant ook geen rente ontvangt over het opgebouwde tegoed. Zelf geld op een spaarrekening zetten, is dus voordeliger.

Laag inkomen

Consumenten met een laag inkomen en weinig reserves kunnen baat hebben bij ixorg. Voor consumenten met een solide gebit en een goed salaris of een gevulde spaarrekening is het product niet interessant. Zij hoeven geen geld apart te leggen. Rekeningen kunnen ze toch wel betalen.

Wie een slecht gebit heeft, is beter af met een verzekering. Voorbeeld: CZ heeft een polis waarbij voor 17,55 euro per maand maximaal 450 euro per jaar wordt uitgekeerd. Om bij ixzorg zo’n tegoed op te bouwen, moet maandelijks 37,50 euro worden ingelegd.

Nuttig

Of dat verschil de komende jaren zo groot blijft, is de vraag. Als consumenten met gezonde tanden massaal afzien van een tandartspolis en verzekeraars blijven zitten met dure klanten, zullen verzekeringen snel duurder worden.

Blijft over de calamiteitenverzekering van ixorg, die nuttig kan zijn voor mensen die hockeyen of paardrijden. Let op: de polis dekt niet alle sporten. ‘Gevaarlijke sporten’ als boksen, ijshockey, bobsleeën en rugby zijn expliciet uitgesloten.

Dit artikel verscheen op 9 november 2013 in weekblad Elsevier

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.