economie

Erik Staal zette nooit vraagtekens bij derivatencontracten

Door Fieke Hamers - 12 juni 2014

Oud-topman van woningcorporatie Vestia Erik Staal wordt donderdag gehoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Hij zette nooit vraagtekens bij de derivatencontracten, omdat het volgens hem standaardcontracten betrof.

‘U vraagt mij heel specifiek naar de handel en wandel van de derivatenpakketten, maar dat maakte natuurlijk maar een klein deel uit van mijn werk als directeur van Vestia,’ zegt Staal in het verhoor.

‘De corebusiness van Vestia was altijd volkshuisvesting. Maar om dat mogelijk te maken moet je ook op financieel gebied goed scoren.’

Standaard

Eerder zei Staal zich niet altijd bijzonder te hebben verdiept in de derivatencontracten, omdat het volgens hem standaardcontracten betrof die ook gangbaar waren bij andere corporaties en instellingen als scholen en zorginstellingen.

Op de vraag van de commissie of Staal geen vraagtekens zette bij de contracten antwoordde hij: ‘Nee ik heb uiteindelijk alle contracten getekend.’

Tijdens het verhoor verloor een van de toeschouwers het geduld met de voormalig Vestia-topman. ‘Wees nou eens eerlijk man! Vijf ton per jaar en hij wist nergens van, kom op zeg!’ Nadat de toeschouwer de zaal verliet ging het verhoor in alle rust verder.

Afgrond

Vestia had op het hoogtepunt meer dan vierhonderd derivatencontracten. Toen de rente daalde koste het afkopen van de derivatenportefeuille zo’n twee miljard euro. Andere woningcorporaties moeten daar zo’n 700 miljoen euro aan meebetalen.

De problemen waardoor Vestia op de rand van het faillissement werd gebracht, werden in 2012 openbaar.

De voormalig Vestia-topman verdiende ruim een half miljoen per jaar bij de woningcorporatie en kreeg toen hij opstapte in 2012 3,5 miljoen euro mee. Hij is door Vestia persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade. Ook startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij Vestia, in het bijzonder naar de rol van de treasury & controlmanager Marcel de Vries. Zijn arrestatie in 2012 was een emotionele schok voor Staal, ‘het was alsof mijn wereld instortte.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.