economie

Familie Poot verkoopt Chipshol na jarenlang conflict Schiphol

Door Shari Deira - 13 juni 2014

De eigenaar van gebiedsontwikkelaar Chipshol, de oprichtersfamilie Poot, heeft besloten te stoppen met het bedrijf. De familie zet alle grondposities rond luchthaven Schiphol die nog moeten worden ontwikkeld te koop.

Jan Poot en zijn zoon Peter Poot zeggen dat vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad. Met de voorgenomen verkoop komt er een eind aan een twintig jaar durende grondoorlog met Schiphol Group, de staat en andere overheden.

Gesteldheid

Het gaat om 150 hectare strategisch gelegen grond in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol. De eigenaren zeggen dat de fysieke gesteldheid van de negentigjarige oprichter van Chipshol de doorslaggevende reden voor het besluit is.

‘Ik voel dat de krachten flink achteruitgaan,’ zegt Jan Poot. ‘Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak.’ Zijn zoon Peter wil het familiebedrijf niet overnemen.

Conflict

Chipshol werd in 1986 opgericht en wilde van Schiphol een Airport City maken met werkgelegenheid voor 70.000 mensen. Het bedrijf lag echter jarenlang in conflict met de luchthaven.

‘Het is mooi geweest. We hebben twintig jaar lang meer dan ons best gedaan. Het is ons helaas al die jaren niet gelukt er een centrum van internationale allure van te maken.’ Volgens berekeningen van de krant kan de prijs voor de grond uitkomen tussen de 1,5 en 3 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.