economie

‘Handel met Saudi-Arabië moeilijker door anti-islamsticker’

Door Shari Deira - 19 juni 2014

Enkele Nederlandse bedrijven ondervinden wel degelijk hinder van de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is daarom nog steeds van plan naar Saudi-Arabië af te reizen.

‘De gevolgen die Nederlandse bedrijven ondervinden variëren sterk,’ schrijft Timmermans in antwoord op Kamervragen. ‘Sommige bedrijven ondervinden geen problemen, terwijl andere bedrijven geconfronteerd worden met handelsbelemmeringen.’

Sancties

Vorige maand werd bekend dat Saudi-Arabië sancties zou invoeren tegen Nederlandse bedrijven die actief zijn in het land. Het was onduidelijk om wat voor sancties het precies ging, en wie daardoor zou worden geraakt.

Timmermans laat nu weten dat er bedrijven zijn die hinder ondervinden. ‘Het kabinet doet er alles aan om de zorgen van het Nederlandse bedrijfsleden weg te nemen,’ schrijft de minister.

Agenda’s

Timmermans is ook nog steeds van plan naar Saudi-Arabië te gaan, maar wanneer blijft onduidelijk. Zodra de agenda’s van de ministers van beide landen het toe laat, wil Timmermans naar Riyadh gaan om de kwestie te bespreken.

Eerder sprak al een hoge ambtelijke delegatie in Saudi-Arabië met vertegenwoordigers van de regering. Dit waren ‘constructieve gesprekken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.