economie

Hoe hebzucht en afgunst leiden tot het belasten van vermogenden

Door Michiel Dijkstra - 05 juni 2014

Linkse partijen willen het vermogen veel zwaarder belasten. Elsevier zet de feiten op een rij. Hoeveel bezitten Nederlanders en is het inderdaad zo scheef verdeeld? Hoe hebzucht en afgunst leiden tot het belasten van vermogende Nederlanders.

Nederlandse huishoudens bezitten samen 2.300 miljard euro. De rijkste 1 procent van Nederland bezit daarvan bijna een kwart (23 procent), zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs bekend. Dit land telt 154.000 miljonairshuishoudens.

Over de vermogensongelijkheid, die volgens het CBS iets is toegenomen, bestaan zorgen. De Franse econoom Thomas Piketty voorspelt dat de rijken steeds rijker worden er steeds minder voor de rest overblijft.

Volgens de Zwitserse zakenbank Credit Suisse, die internationaal vermogensongelijkheid in kaart brengt, valt het wel mee en is Nederland een middenmoter als het op de scheefheid van de verdeling aankomt. Niet zo gelijk als Japan of Italië, maar veel gelijker dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Wat blijft er over van Piketty’s beweringen? Elsevier schept helderheid in een verhit debat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.