economie

ING moet splitsen en brengt Nationale-Nederlanden snel naar beurs

Door Tom Reijner - 05 juni 2014

De verzekeringsdochter van ING, Nationale-Nederlanden (NN), krijgt binnenkort een beursnotering. De bank wil in het najaar van 2015 de helft van het belang in de verzekeringstak hebben afgestoten.

Eind 2016 moet de afsplitsing zijn voltooid. ‘De beursgang is voor NN een cruciale stap om een zelfstandige onderneming te worden,’ zegt ING-topman Ralph Hamers in een verklaring.

Investering

NN bestaat uit de Europese verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING en Nationale-Nederlanden. De Europese Commissie dwong afsplitsing van deze onderdelen af nadat ING in 2009 met overheidssteun moest worden gered. De staatssteun voor ING was volgens de Europese Commissie ongeoorloofd.

De verzekeringsdochter krijgt een flinke investering van drie Aziatische partijen. De drie, RRJ, Temasek en SeaTown, investeren in totaal 1,275 miljard euro.

Ruil

In ruil daarvoor krijgen zij zodra NN de stap naar de beurs zet een belang ter waarde van 150 miljoen euro en achtergestelde obligaties van ING ter waarde van 1,125 miljard euro. Die kunnen in verschillende delen worden omgezet in aandelen NN.

De beursgang zou NN op 8 miljard euro moeten waarderen en tot 2 miljard euro moeten opleveren, meldde persbureau Bloomberg onlangs. Het zou daarmee de grootste Europese gang naar de beurs van dit jaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.