economie

‘ING wil delen hoofdkantoor verhuizen naar buitenland’: waarom?

Door Tom Reijner - 30 juni 2014

ING broedt op mogelijkheden om stafdiensten en andere onderdelen van het hoofdkantoor te verplaatsen naar Londen of Frankfurt. Waarom overweegt de bank deze verhuizing?

De plannen worden bevestigd door ingewijden rond het grootste financiële concern van Nederland, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Toezicht

Het bestuur en commissarissen denken onder meer aan de onderdelen risicomanagement en financiering. Ook enkele zakenbankdiensten worden in de verhuisscenario’s betrokken.

Een verplaatsing van het hele hoofdkantoor is niet aan de orde. De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op het bankenstelsel, zou intussen op de hoogte zijn.

Bonus

Het Nederlandse bonusbeleid, dat strenger is dan in andere Europese landen, is een van de overwegingen, schrijft de krant. Ook wil de bank voor bepaalde zaken ‘dichter bij het vuur’ zitten nu met de bankenunie het toezicht volgend jaar verschuift van Amsterdam – waar DNB zetelt –  naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Duitsland is voor ING bovendien een belangrijke afzetmarkt. De bank wil de kredietverlening naar het bedrijfsleven uitbouwen.

Steun

ING spreekt in een reactie tegen dat er verhuisplannen bestaan. Maar plannen om (delen van) het hoofdkantoor te verplaatsen, zijn niet nieuw.

In 2007 dreigde topman Michel Tilmant met een verhuizing van het hoofdkantoor naar het buitenland wegens het debat over topbeloningen in Nederland. Een jaar later moest de bank de overheid om steun vragen. Die overheidssteun is nog altijd niet helemaal terugbetaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.