economie

Krugman en Reinhart somber over Nederlandse economie

Door Michiel Dijkstra - 05 juni 2014

De maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde hebben alleen signaalwaarde. Dat zei de Amerikaanse econoom Paul Krugman op Elseviers Nacht van de Economie in Rotterdam.

‘Het is een belangrijk signaal omdat de ECB hiermee aangeeft dat ze de huidige crisis serieus neemt,’ zei Krugman in de Doelen. ECB-president Mario Draghi maakte eerder vandaag bekend dat het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, omlaag gaat van 0,25 procent naar 0,15 procent.

Valuta’s

Nobelprijswinnaar Krugman maakt zich zorgen om de zeer lage inflatie in de eurozone. Daardoor is de euro duur ten opzichte van andere valuta’s, wat de export hindert. Verder is het daardoor duur om te lenen, waardoor investeringen achterblijven.

Over de maatregelen van de ECB is Krugman niet enthousiast. Over de verlaging van de rente waartegen de ECB geld tegen banken uitleent, zei hij: ‘Dat maakt weinig uit.’ De renteverlaging noemt Krugman ‘licht wanhopig’.

Dat de ECB 400 miljard euro extra aan banken zal uitlenen, heeft volgens hem ‘nul effect’. Dit is zeker niet de bazooka die investeerders verwachten, ‘eerder een waterpistool’.

Pessimistisch

Krugman was weinig positief over de Nederlandse economie. Nederland staat vooraan wat betreft structurele economische problemen. ‘Ik ben erg pessimistisch,’ aldus Krugman. Voor Europa voorziet de wereldberoemde econoom een Japans scenario van stagnatie.

Hij vergeleek ook de economische situatie in Europa met die in de Verenigde Staten. Volgens Krugman doet Europa het slechter dan Amerika, maar het scheelt niet veel.

Schulden

Hoogleraar Carmen Reinhart aan de Harvard Kennedy School is ook bij de Nacht van de Economie. Reinhart is ook niet optimistisch over de Nederlandse economie. Ze benadrukte dat het aanpakken van schulden in Europa het belangrijkst blijft.

‘Ik hoop dat de ECB het aflossen van schulden veel beter gaat faciliteren.’ Krugman gaf in Rotterdam toe dat hij van Reinhart heeft geleerd dat het aflossen van schulden wel degelijk belangrijk is. Volgens Reinhart is er geen schuldencrisis die kan worden opgelost zonder herstructurering.

Ook Reinhart is niet optimistisch over de Nederlandse economie (foto Peter Hilz)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.