economie

‘Lagere lasten, meer banen’ wordt doel van kabinet komende jaren

Door Shari Deira - 03 juni 2014

Het kabinet zou van plan zijn om de belasting op arbeid te verlagen, in de hoop zo meer werkgelegenheid te creëren. Alle meevallers worden hiervoor ingezet.

Het belastingsysteem gaat hierdoor niet helemaal op de schop, maar het moet wel worden vereenvoudigd, melden bronnen aan Het Financieele Dagblad.

Goedkoper

Het kabinet wil het vooral ondernemers makkelijk maken om personeel aan te nemen. Zoveel mogelijk belemmeringen worden weggenomen, zodat het goedkoper en eenvoudiger wordt.

Volgens de bronnen wordt ‘meer banen’ de leidende opdracht voor de tweede helft van de kabinetsperiode. Zodra het kabinet meevallers vindt of alternatieve belastingen, zal het dat geld inzetten voor lastenverlagingen.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn momenteel bezig met de uitwerking van de plannen, schrijft de krant. Welke maatregelen dat precies zal opleveren, moet nog duidelijk worden. De PvdA heeft al gezinspeeld op een hogere vermogensbelasting, zodat de belasting op arbeid omlaag kan.

Ruimte

Er zou in de plannen maar beperkt ruimte zijn voor de aanbevelingen van de commissie-Van Dijkhuizen. De commissie deed vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer aanbevelingen om het belastingsysteem simpeler te maken.

De commissie adviseerde meer bv-directeuren zwaarder te belasten, de hypotheekrenteaftrek te verminderen en de btw te verhogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.