economie

Nederlandse bedrijven doen (weer) goede zaken met Saudi-Arabië

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2014

Nederlandse bedrijven ontvangen weer gewoon opdrachten uit Saudi-Arabië. Van een eventuele handelsboycot lijkt geen sprake (meer) te zijn.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Belemmeringen

Volgens minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken hadden Nederlandse bedrijven de afgelopen tijd last van handelsbelemmeringen in Saudi-Arabië.

Maar of er überhaupt sprake is geweest van economische sancties tegen Nederland is niet duidelijk. Officieel aangekondigde sancties zijn er nooit geweest en lijken er ook niet te komen.

Zorgen

De zorgen over handelsbelemmeringen zijn bij werkgeversorganisatie VNO-NCW in elk geval voorbij. ‘We hebben de afgelopen weken geen nieuwe gevallen van gedupeerde ondernemers gehad,’ zegt een woordvoerder tegen de krant.

VNO-NCW reageerde vorige maand woedend op de controverse die PVV-leider Geert Wilders had gecreëerd met zijn anti-islamstickers.

Inspanningen

In een advertentie in Saudische kranten nam de organisatie namens alle ondernemers en bedrijven in Nederland afstand van de actie van Wilders. Ook vloog een Nederlandse topdiplomaat naar Riyad om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Of het aan de inspanningen van de werkgeversclub en het ministerie te danken is dat de storm is overgewaaid, wordt niet duidelijk. Wel lijkt het zeker dat het gevaar voor een handelsboycot definitief is geweken.

Ruwe olie

Volgens het CBS voerde Nederland in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saudi-Arabië. Het gaat voor 90 procent om ruwe olie en olieproducten.

Daarnaast exporteerde Nederland in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saudi-Arabië. Het gaat vooral om machines, chemische producten en voeding. De belangrijkste Nederlandse bedrijven in Saudi-Arabië zijn Shell en Friesland Campina.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.