economie

OM legt beslag op miljoenen euro’s in fraudezaak Vestia

Door Shari Deira - 16 juni 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in Zwitserland beslag gelegd op enkele miljoenen euro’s van de van fraude verdachte financieel adviseur Arjan G. Hij verdiende het geld met de verkoop van speculatieve bankproducten aan Vestia.

De 44-jarige G. zou de helft van 20 miljoen euro aan provisiegelden die hij van banken kreeg, hebben gebruikt om voormalig Vestia-topmanager Marcel de V. om te kopen, meldt De Telegraaf maandag. Het geld is al een tijd bevroren, bevestigt het OM.

G. zette de rest van het geld op een bankrekening in Zwitserland, bevestigen diverse bronnen dicht bij het strafrechtelijk onderzoek naar miljoenenfraude bij Vestia aan de krant. Het OM probeert het geld via een rechtshulpverzoek terug naar Nederland te krijgen.

Smeergeld

G. en De V. worden maandag verhoord door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Arjan G. verkocht de speculatieve bankproducten aan De V., die op zijn beurt ruim 9 miljoen euro aan smeergeld zou hebben ontvangen.

De twee worden hiervoor strafrechtelijk vervolgd. Het gerucht gaat dat Arjan G. het geld in contanten door zijn vader naar Zwitserland zou hebben laten brengen.

Vestia kwam in 2012 in de problemen door gerommel met ingewikkelde financiële producten. Oud-bestuurder bij Vestia Erik Staal werd vorige week verhoord door de commissie, maar leek zich weinig te herinneren van de situatie bij de woningcorporatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.