economie

‘Opnieuw kritiek van Raad van State op plannen Dijsselbloem’

Door Fieke Hamers - 12 juni 2014

De Raad van State heeft stevige kritiek geuit op de plannen van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën om het beloningsbeleid in de financiële sector aan banden te leggen. Volgens de Raad zijn er juridische kanttekeningen te plaatsen bij de plannen.

Dat komt naar voren in vertrouwelijke stukken in handen van De Telegraaf. Volgens Europese regels mocht vanaf 1 januari 2014 de bonus van bankiers in principe niet meer dan één jaarsalaris bedragen. In bijzondere gevallen mogen banken personeelsleden een bonus toekennen van maximaal twee keer hun jaarsalaris.

Ook over deze regels was de Raad van State kritisch. Voor minister Dijsselbloem gingen deze nieuwe regels nog niet ver genoeg. Hij wil een bonus van maximaal 20 procent van het jaarsalaris voor alle werknemers.

Effecten

Volgens de Raad van State gaat het hier om het ‘aanscherpen van regels die onlangs of zelfs nog niet in werking zijn getreden en waarvan het effect nog niet kan worden vastgesteld’, aldus De Telegraaf.

Ook kunnen de plannen in strijd zijn met het recht van andere landen. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsovereenkomsten van financiële bedrijven die onder andere richtlijnen vallen, waardoor ze niet aan deze regels kunnen voldoen.

De Raad van State noemt de plannen een ‘vergaande ingreep in private verhoudingen’. Volgens de stukken gaat Dijsselbloem zijn wetsvoorstel aanpassen naar aanleiding van de kritiek.

Kritiek

Eerder deze week uitte de Raad van State ook kritiek op de plannen van Dijsselbloem om de banken zelf te laten opdraaien voor de kosten van het toezicht op de financiële sector. Volgens de Raad was ook dit wetsvoorstel onvoldoende gemotiveerd.

Ook is het toezicht niet alleen nuttig voor de sector zelf, maar is er sprake van een algemeen belang, waardoor een bijdrage van de overheid is geoorloofd.

Daarbij gaat het bij het doorlichten van de balansen van banken, wat volgens schattingen tussen de 42 en 62 miljoen euro kost, om kosten die nu al door De Nederlandsche Bank worden gemaakt. Als dit wordt doorberekend aan de banken zelf, wordt er met terugwerkende kracht een belastende maatregel ingevoerd, een maatregel die Dijsselbloem volgens de Raad zou moeten schrappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.