economie

Waarom kiest koningspaar Polen uit voor eerste staatsbezoek?

Door Tom Reijner - 24 juni 2014

Polen is ‘booming’: het Oost-Europese land doorstond met ogenschijnlijk groot gemak de economische crisis en heeft een enorme afzetmarkt. Maar er zijn meer redenen waarom koning Willem-Alexander Polen aandoet voor zijn eerste staatsbezoek.

Wel meer landen laten de laatste jaren een flinke economische groei zien. Die landen liggen vooral overzee, zoals in Azië en Zuid-Amerika. Het vermoeden was dan ook dat daar de aandacht van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar uit zou gaan. Maar in het geval van Polen spelen meer belangen mee dan enkel de economische.

Geen papieren tijger

Er zijn genoeg redenen te bedenken voor dit eerste staatsbezoek, zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Daarbij noemde hij niet zozeer het feit dat er grof geld valt te verdienen in Polen – explosieve handel, groeiende middenklasse – maar vooral de geopolitieke positie en geschiedenis van het land.

Timmermans verwees naar de vele jubilea dit jaar. Zo is het zeventig jaar geleden dat Poolse militairen Breda bevrijdden. Bovendien is Polen dit jaar vijfentwintig jaar verlost van het knellende communisme en de armoede die het land decennialang in zijn greep hield.

Het is volgens Timmermans ook belangrijk om solidariteit te tonen met Polen, dat bezorgd is zich over de ontwikkelingen in buurland Oekraïne en de vermeende Russische inmenging daar. ‘We moeten laten zien dat het Atlantisch bondgenootschap (de NAVO) geen papieren tijger is. Daarom heeft Nederland ook vier F16’s gestationeerd in Polen,’ zegt de minister.

Opdrachten

Toch spelen ook de handelsbelangen – als vanzelfsprekend – een grote rol bij dit staatsbezoek. Staat dinsdag in het teken van ceremonies en herdenkingen, woensdag wordt geprobeerd de banden met het Poolse bedrijfsleven aan te halen en opdrachten binnen te slepen.

Zo is er een rondetafel-bijeenkomst van Poolse en Nederlandse CEO’s en houden de Koning en de Poolse president Bronislaw Komorowski een toespraak bij het Nederlands-Poolse seminar over ‘innovatie als oplossing voor een gezamenlijke toekomst’.

Snelle groeier

Nederland is, samen met Duitsland, de grootste buitenlandse directe investeerder in het Oost-Europese land. De Poolse economie is na toetreding tot de EU in 2004 tot 2013 met 41,2 procent gegroeid. Dit maakt het land na Slowakije de snelste groeier in Europa.

De Nederlandse koopmannen en handelaren hebben al geruime tijd door dat in het uitstekend presterende Polen heel wat te halen valt. De enorme export spreekt boekdelen. Vorig jaar bedroeg de uitvoer van producten ruim 9 miljard euro en dat zal eind 2015 zijn gestegen tot circa 10,6 miljard euro.

Chemie, telecom, elektrische apparatuur, voedsel, farmaceutische producten en industriële goederen zijn belangrijke exportproducten. Maar ook op het gebied van infrastructuur is nog veel geld te verdienen, aangezien de snelwegen en treinverbindingen in Polen nog verre van optimaal zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.