economie

Wat wil ECB-president Draghi bereiken met historisch lage rente?

Door Tom Reijner - 05 juni 2014

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, donderdag verlaagd van 0,25 procent naar 0,15 procent. Daarmee staat de rente die banken aan de ECB moeten betalen als zij geld opnemen, op een historisch laag niveau.

Dat meldt ECB-president Mario Draghi donderdag tijdens een persconferentie. Dat de Italiaan met maatregelen zou komen, werd eerder vandaag al bekend.

Deflatie

De depositorente ging ook omlaag, van 0 procent naar min 0,1 procent. Die verlaging betekent dat financiële instellingen moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen. De bank heeft een helder doel voor ogen met de tariefwijziging: het voorkomen van deflatie.

Deflatie, een langdurige periode van prijsdalingen, wordt gezien als schadelijk voor de economie. Het wordt dan moeilijker om schulden af te lossen. Bovendien is het mogelijk dat consumenten aankopen uitstellen, omdat zij nog lagere prijzen verwachten in de toekomst.

Momenteel is er sprake van een aanhoudend lage inflatie. Die bedroeg in mei 0,5 procent op jaarbasis, in vergelijking met 0,7 procent een maand eerder. De ECB wil een inflatieniveau van vlak onder 2 procent.

Beurzen

De Europese aandelenbeurzen reageerden positief op het nieuws vanuit Frankfurt. De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 410,65 punten. Dat is het hoogste niveau van dit jaar.

Kort voor de bekendmaking van de renteverlaging stond de hoofdindex van de Amsterdamse beurs op 409,47 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 667,12 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen er tot 0,6 procent op vooruit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.