economie

Dijsselbloem: nieuwe financiële bubbel dreigt voor Amerika

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2014

Het risico is groot dat in de Verenigde Staten opnieuw een economische zeepbel ontstaat. De gevolgen hiervan zullen ook in Europa flink worden gevoeld.

Dat zegt minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdagavond in Nieuwsuur.

Zeepbel

‘Door het monetaire beleid in de Verenigde Staten waarbij veel goedkoop geld in de markt wordt gebracht, is het risico toch dat die zeepbel opnieuw ontstaat,’ zei de minister.

Dijsselbloem reageerde op de econoom Ha-Joon Chang die gelooft dat Amerika opnieuw in een enorme zeepbel verkeert. ‘De Amerikaanse aandelenmarkt staat nu 20 procent hoger dan aan de vooravond van de financiële crisis van 2008, terwijl de Amerikaanse economie maar 1 à 2 procent is gegroeid. Dus we hebben nu een nog grotere zeepbel dan toen,’ merkt de econoom op.

Conservatief beleid

Dijsselbloem erkent dat het niet zeker is waar de groei van de Amerikaanse aandelen daadwerkelijk op is gebaseerd. ‘Als die zeepbel uit elkaar spat, zal dat wereldwijde gevolgen hebben,’ zegt Dijsselbloem.

Volgens de voorzitter van de eurogroep pakt Europa het een stuk ‘conservatiever’ en ‘duurzamer’ aan. ‘De banken zijn bezig hun balansen te herstellen, veel vermogen in huis te halen, verliezen weg te werken. Huishoudens doen hetzelfde. Veel mensen met hypotheken onder water zijn aan het aflossen en de overheid herstelt zijn balansen. Dat is een conservatievere benadering dan het ruimhartige monetaire beleid van pompen, pompen en pompen,’ zegt Dijsselbloem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.