economie

Elsevier Uw geld: geven aan een goed doel met een fonds op naam

Door Heidi Klijsen - 15 juli 2014

U wilt geen eigen stichting, maar wel zeggenschap houden over uw donaties. Een fonds op naam biedt dan uitkomst.

De simpelste vorm van doneren is geld overmaken. Dan komt het wel ‘op de grote hoop’ en hebt u er weinig meer over te zeggen. Niets mis mee als u vindt dat bestuurders van goededoelenclubs het prima besteden. Maar de meesten zijn hierover niet erg transparant, blijkt uit recent onderzoek onder 10.000 goede doelen.

Er kunnen ook andere redenen zijn om meer zeggenschap te houden. U wilt bijvoorbeeld doneren aan een natuurproject, maar wel in uw eigen omgeving. Of u ondersteunt graag een specifiek onderzoek in de strijd tegen kanker. Een eigen stichting is een optie, maar de oprichting en het besturen ervan kosten tijd en geld. Denk aan de notariële oprichtingsakte, accountantskosten en inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Fonds op naam

Een mooie tussenvorm is een fonds op naam, onder de vleugels van een bestaand goed doel. Een goed doel in een goed doel dus, waaraan u een gerichte opdracht meegeeft. Die moet wel binnen de missie van het hoofdfonds vallen. ‘Dat is wat minder flexibel dan bij een eigen stichting, waar je alles voor het zeggen hebt,’ zegt Diana van Maasdijk, hoofd filantropie-advies bij ABN AMRO Mees Pierson. ‘Maar ook bij een fonds op naam heb je zeggenschap over de bestedingen. De mate waarin verschilt per hoofdfonds. Daarover maak je afspraken.’

Een groot voordeel is dat u gebruik kunt maken van de expertise van het hoofdfonds, bijvoorbeeld bij het kiezen en opzetten van een project. Bovendien neemt het hoofdfonds de organisatorische en administratieve rompslomp voor zijn rekening. In ruil daarvoor eist het meestal wel een minimuminleg.

Fiscaal voordeel

Aan een fonds op naam kunt u bij leven doneren, of via een bepaling in uw testament. Daarbij gelden dezelfde fiscale voordelen als bij een ‘gewone’ donatie of nalatenschap. Schenkt u aan een fonds op naam binnen een Algemeen Nut Beogende Instelling, dan betaalt het fonds geen schenk- of erfbelasting. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar als ze uitkomen boven de 1 procent van uw inkomen (of van het gezamenlijke inkomen van u en uw fiscaal partner), met een maximum van 10 procent van dat inkomen.

Geeft u periodiek aan uw fonds, dan is het hele bedrag aftrekbaar, zonder drempel. Voorwaarde is dat u ten minste vijf jaar een vast bedrag doneert.

Privacy

Bijkomend voordeel van een fonds op naam: uw privacy is gegarandeerd, als u dat wenst. Als u een eigen stichting wilt oprichten die tevens een ANBI is, moet u voldoen aan allerlei publicatieverplichtingen en moeten bijvoorbeeld de namen van bestuurders online staan.

‘Vermogenden zitten daar niet altijd op te wachten,’ zegt Van Maasdijk. ‘Een fonds op naam kan je eigen naam dragen of bijvoorbeeld die van een overleden dierbare, maar ook een fantasienaam.’

Dit artikel stond op 28 april in weekblad Elsevier

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.