economie

Elsevier Uw Geld: Hoe bespaart u op telefoonkosten in het buitenland?

Door Bob Pierik - 14 juli 2014

Tips om te besparen op bellen en internetten tijdens de vakantie. Zo voorkomt u extreme rekeningen bij terugkeer.

Steeds meer Nederlanders houden het thuisfront op de hoogte van hun buitenlandse avonturen door een selfie via berichtendienst WhatsApp te versturen. Een zelfportretje voor de Eiffeltoren bijvoorbeeld. Foto’s van een rondreis door de Verenigde Staten worden op locatie geüpload naar sociale-netwerksites Instagram en Facebook. Uit angst voor een torenhoge rekening na terugkomst het liefst via gratis wifi-internetverbindingen in bijvoorbeeld hotels en cafés, maar vaak ook via de standaard 3G-verbinding. Daarin schuilt op reis een groot financieel risico, maar lang niet meer in alle landen.

In blinde paniek de mobiele telefoon op de vliegtuigmodus zetten bij het passeren van de grens is niet langer overal nodig: in de Europese Unie (EU) gelden sinds enkele jaren maximumprijzen voor bellen, sms’en en mobiel internetten vanuit andere lidstaten. Bovendien bieden veel telecomproviders voordeelbundels aan voor wie veel belt of internet op het vakantieadres.

Roamingkosten verlaagd

Onder leiding van de toenmalige Luxemburgse eurocommissaris voor Informatie en Media Viviane Reding kwam er in 2007 een einde aan de soms buitensporig hoge roamingkosten – de extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Er werden maximumprijzen ingevoerd: elk jaar worden die prijzen stapje voorstapje verlaagd, tot er eind volgend jaar – zo is althans de bedoeling – geen extra kosten meer zijn voor bellen vanuit andere EU-lidstaten.

Deze maand zijn de roamingkosten opnieuw verlaagd: thuisblijvers bellen om te informeren naar het wel en wee van de achtergebleven kat of hond mag hooguit 23 cent per minuut kosten, inclusief btw. Dat was 29 cent per minuut. Gebeld worden in een andere EU-lidstaat mag niet meer dan 6 cent per minuut kosten. Tegelijkertijd is de maximumprijs van een sms-bericht gedaald van 10 naar 7 cent, en van 1 megabyte aan dataverkeer – voor e-mail en internet – van 54 naar 24 cent.

Vooral met megabytes kan het hard gaan: het uploaden van tien foto’s kost volgens telecomprovider Vodafone zo’n 4 megabyte en een liedje beluisteren via muziekstreamingdienst Spotify neemt al gauw 3 megabyte voor rekening. Whatsappen is relatief zuinig, maar 50 berichtjes versturen kost toch gauw een halve megabyte.

De maximumprijzen verschillen enorm met die van tien jaar terug, toen een sms van het Vlaamse Kanne naar het naastgelegen Nederlandse Maastricht bijna tien keer zoveel kostte als een sms van Maastricht naar Groningen. Maar let op: buiten de EU gelden nog steeds vaak fiks hogere tarieven. Wie binnen en buiten de EU goedkoper zijn e-mail wil lezen, Facebook wil checken en WhatsApp-berichtjes wil versturen, kan bij de meeste telecomaanbieders zogeheten buitenlandbundels afsluiten.

Buitenlandbundels

Zo kunnen klanten van T-Mobile in het buitenland een tijdelijke internetbundel kopen door een sms-bericht te sturen. Er zijn verschillende bundels, voor verschillende regio’s. Zo kost 50 megabyte internet voor in de Verenigde Staten, Canada en Australië 14,99 euro en dat is een week geldig. Een dagbundel voor in de Europese Unie kost 1,95 euro voor 20 megabyte.

Vodafone heeft de bundel Alles-in-1 op reis. Wie dit jaar een contract afsloot, heeft die bundel automatisch aan staan.

Zodra de klant in het buitenland belt, sms’t of internet, gaat de bundel daadwerkelijk in. Dat kost 2 euro per dag, maar daarvoor krijgt de klant 20 belminuten, 20 sms’jes en 35 megabyte data in Europa, Australië en Nieuw- Zeeland. Abonnees van KPN kunnen kiezen uit vergelijkbare bundels.

Het is overigens goed opletten welke landen wel en niet binnen die bundels vallen, vooral voor de groeiende groep reizigers met een bestemming buiten de Europese Unie. Zonder extra kortingen kost 1 megabyte mobiel internet voor toeristen in bijvoorbeeld Istanbul of op de Malediven al gauw 10 euro. Wie naar Zuid-Amerika reist, is zelfs met een bundel duur uit.

Dit artikel stond op 12 juli in weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.