economie

Elsevier Uw geld: span uw rechtszaak nu ook online aan

Door Jean Dohmen - 04 juli 2014

Naar de kantonrechter stappen bij bijvoorbeeld een ruzie, een conflict of een arbeidsgeschil is een beetje eenvoudiger geworden. Consumenten kunnen sinds kort terecht bij een online rechter. Toch zitten ook daar haken en ogen aan.

De rechtspraak is deze maand begonnen met de eKantonrechter: de onlinerechter die civielrechtelijke geschillen gaat behandelen tussen burgers onderling en tussen burgers en bedrijven.

De invoering verloopt in stapjes. Burgers en advocaten kunnen nu al online procedures starten. In de loop van de zomer komen daar ook bedrijven bij.

Niet te complex

De eKantonrechter buigt zich over eenvoudige geschillen over wonen, werk en winkelen die gaan over een bedrag van maximaal 25.000 euro.

Beide partijen moeten het er wel over eens zijn dat ze de procedure online willen voeren. In zekere zin leggen ze de zaak dus samen aan de online-kantonrechter voor. De rechter bekijkt of de zaak niet te complex is voor een behandeling online.

Voortgang

Een advocaat is niet verplicht bij de procedures bij de eKantornrechter. Een zaak indienen kan via mijnzaak.rechtspraak.nl. Burgers kunnen daar inloggen met hun persoonlijke digitale inlogcode voor elektronische diensten van de rijksoverheid, DigiD. Op de website kunnen ze ook de voortgang van hun zaak volgen.

Stukken, vorderingen en andere documenten kunnen allemaal online worden ingediend. Rechtbanken in Rotterdam en Oost-Brabant zullen de zaken behandelen. De uitspraak volgt uiterlijk binnen acht weken.

Onpraktisch

Er zit wel een nogal onpraktische kant aan de modern ogende procedure. De stukken kunnen weliswaar online worden ingediend, maar de mondelinge behandeling ervan is in Rotterdam of Den Bosch. Wie in Groningen of Den Helder woont, moet er een flinke autorit of treinreis voor overhebben.

Met de actuele stand van de techniek moet de behandeling ook via een online- videoverbinding kunnen worden gedaan. Zo ver is de rechtspraak anno 2014 kennelijk nog niet.

Toegankelijk

Net als bij gewone rechtszaken betalen burgers die een zaak aanspannen griffierecht. Gaat het om een geschil van minder dan 500 euro, dan bedraagt dat 77 euro, bij geschillen tussen 500 en 12.500 euro 219 euro en bij geschillen tussen 12.500 en 25.000 euro 462 euro. Wie een laag inkomen heeft, betaalt het tarief voor onvermogenden, 77 euro.

De Consumentenbond ‘juicht het initiatief toe’, omdat het volgens de belangenorganisatie de toegang tot het recht verbetert. De bond is bij de ontwikkeling van de eKantonrechter betrokken geweest: leden testten de toegankelijkheid van het systeem.

De bond vindt het wel jammer dat beide partijen akkoord moeten gaan met een onlinebehandeling. Als een van beide partijen er niets voor voelt, kan hij de onlineprocedure blokkeren.

Dit artikel verscheen op 28 juni in weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.