economie

Elsevier Uw geld: verplicht uw waardevolle spullen beveiligen

Door Marloes Hoekstein - 22 juli 2014

Let op de kleine lettertjes: bij een waardevolle inboedel kunnen verzekeraars u verplichten uw huis extra te beveiligen.

Een inboedelverzekering dekt waardevolle en minder waardevolle bezittingen tegen diefstal en schade. Overstappen naar een andere verzekeraar kan tot een lagere premie leiden. Let op: bezit u veel waardevolle zaken? Dan kan de verzekeraar u verplichten om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Die maatregelen zijn niet alleen noodzakelijk voor de Nederlander met een peperdure kunst- of antiekcollectie. Ook wanneer er minder dure zaken in een huis aanwezig zijn, zoals zilveren bestek of mooie sieraden, kan de verzekeraar u – als nieuwe verzekeringsnemer – verplichten het huis te beveiligen met inbraakvertragend hang- en sluitwerk en een alarmsysteem.

Concurrentie

Bij welke waarde van de inboedel de verzekeraars de grens trekken, is niet altijd duidelijk. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat er geen vaste richtlijnen zijn op dit gebied, omdat verzekeraars hierop met elkaar kunnen concurreren. Een maatschappij die bijvoorbeeld veel belang hecht aan preventieve maatregelen kan daar een lage premie tegenover stellen.

Een waardevolle inboedel geeft reden tot waakzaamheid bij het oversluiten van een verzekering. Shoppen bij verzekeraars loont. Consumenten kunnen tegenwoordig op internet makkelijk prijzen vergelijken. Uit een rondgang blijkt dat verzekeraars in beginsel de Risicoklassenindeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) als leidraad aanhouden. Volgens het CCV is een huiseigenaar al verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen als de zogeheten ‘attractieve zaken’ (denk aan audiovisuele en computerapparatuur, sieraden, antiek en kunst) samen nog geen 50.000 euro waard zijn.

Diefstalgevoelig

Verzekeraars kunnen van de regels afwijken als de individuele situatie van de verzekerde daar aanleiding toe geeft. Zo is een antieke kast ter waarde van 50.000 euro minder diefstalgevoelig dan een juwelencollectie met dezelfde waarde. De kast is over het algemeen niet zo een-twee-drie mee te nemen.

Het is niet goedkoop om uw huis te laten beveiligen volgens de richtlijnen van het CCV en de eisen van verzekeraars. Hang- en sluitwerk voor een twee-onder-een-kapwoning, voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, kost algauw 1.500 tot 2.000 euro. Een simpel alarmsysteem met terugkoppeling naar mobiele telefoon of meldkamer nog eens 2.000 euro. Dan is het abonnementsgeld voor de meldkamer van ongeveer 250 euro per jaar nog niet meegerekend.

Uiteraard heeft een goed beveiligde woning ook voordelen. Allereerst helpt een inbraak-proof huis inbraak en diefstal en daarmee emotionele schade te voorkomen. Daarnaast geeft het een veiliger gevoel en als de investering in de beveiliging eenmaal is gedaan, kan dit een lagere verzekeringspremie opleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.