economie

Hongerstaking premier Aruba gaat om meer dan alleen begroting

Door Shari Deira - 15 juli 2014

De hongerstaking van premier Mike Eman gaat om meer dan alleen het begrotingsconflict met Nederland. ‘Het gaat om de autonomie en de status aparte van Aruba.’

Premier Eman zei dat dinsdag in televisieprogramma Nieuwsuur. Zijn beslissing om in hongerstaking te gaan, vindt hij niet extreem. ‘Minister-president Rutte en minister Plasterk hebben deze ramkoers ingezet.’

Gouverneur

Eman is sinds vrijdag in hongerstaking, omdat de gouverneur van Aruba op aanraden van het kabinet de begroting van het eiland niet ondertekent. Het kabinet wil dat er eerst een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de begroting, voordat de gouverneur tekent.

Daar is Eman het niet mee eens, omdat Aruba een autonoom eiland is binnen het Koninkrijk de Nederlanden. Het opstellen van de Rijksbegroting is ‘een bevoegdheid die zuiver van Aruba is, die nu naar Nederland wordt getrokken’.

Premier Eman wijst erop dat Aruba Nederland ‘nooit om geld heeft gevraagd‘ en dat dat nu ook niet het geval is. ‘Wij willen alleen dat de gouverneur onze begroting ondertekent.’

Akkoord

D66 en CDA stellen voor om de Raad van State een onafhankelijk oordeel te laten vellen, maar Plasterk wil daar niet aan. Eman stemde daar in Nieuwsuur mee in. Plasterk stemt daar niet mee in, en wijst erop dat Aruba eerder akkoord ging met de afspraken en deze op het laatste moment afwijst.

Eerder vandaag sprak de wereldberoemde ondernemer Richard Branson zijn steun voor de hongerstaking van Eman. Volgens Branson is Eman van plan Aruba 100 procent duurzaam te maken. Het kabinet moet daarom Eman helpen en niet tegenwerken, zegt Branson.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.