economie

Kredietbeoordelaar Fitch positief over toekomst Nederlandse economie

Door Servaas van der Laan - 11 juli 2014

Kredietbeoordelaar Fitch is positief gestemd over de economische vooruitzichten van Nederland. De overheidsfinanciën zijn onverwacht sterk verbeterd, terwijl de economie voorzichtig herstelt.

Dat liet het kantoor vrijdag weten.

Triple-A

Nederland hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over de triple-A-rating die het nu nog geniet. Fitch verhoogde zijn outlook voor Nederland van negatief naar stabiel. Nederland blijft dus onder de meest kredietwaardige landen ter wereld.

De verbeterde vooruitzichten dankt Nederland volgens Fitch vooral aan de betere financiële positie van de overheid en de verwachte toename van de economische groei. Fitch verwacht dat de staatsschuld dit jaar niet hoger uitkomt dan op 75 procent van het bruto binnenlands product, terwijl eerder nog een stijging tot 80 procent rond 2018 werd voorzien. Daarbij is het overheidstekort nu kleiner dan de kredietbeoordelaar had verwacht.

Ondanks de achteruitgang in het eerste kwartaal herstelt de economie geleidelijk van de krimp van de afgelopen jaren. meldt Fitch. Daarbij rekent het bureau nu op een groei van 0,7 procent dit jaar en een vooruitgang met 1,4 procent in 2015.

Fitch wees er verder op dat de huizenmarkt is gestabiliseerd en dat de banken er wat beter voor staan dan voorheen.

Verder profiteert Nederland van het wegebben van de Europese schuldencrisis, waardoor het risico op hoge bijdragen aan noodkredieten voor andere landen ook is afgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.