economie

Meer Nederlanders verlaten WW-uitkering voor betaalde baan

17 juli 2014

De werkloosheid is in de maand juni opnieuw gedaald. Steeds meer Nederlanders zeggen hun WW-uitkering vaarwel en gaan aan de slag.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkloosheid

De werkloosheid nam in juni af met zestienduizend personen en komt uit op 657.000 personen. Dat is 8,4 procent van de beroepsbevolking.

In het eerste kwartaal daalde het aantal werklozen ook al, maar dat kwam omdat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Beroepsbevolking

Nu bleef de totale beroepsbevolking (werkenden + werkzoekenden) gelijk terwijl het aantal werkzoekenden afnam. Dit betekent dat een deel van de werklozen erin is geslaagd een betaalde baan te vinden. Het gaat vooralsnog om een klein aantal. Vijfduizend personen leverden in juni hun WW-uitkering in en kregen er een loonstrookje voor terug.

Wel ontvangen nog altijd 431.000 personen een werkloosheidsuitkering van de staat. Openbaar Bestuur (rijk, provincies, gemeenten, waterschappen) is de enige sector waar het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand toenam. Onder 55-plussers blijven de WW-uitkeringen stijgen, terwijl jongeren tot 25 jaar het makkelijkst een baan vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.