economie

‘Minder faillissementen, meer starters in eerste helft 2014’

Door Anne-Marie Spermon - 01 juli 2014

In de eerste zes maanden van 2014 gingen 3.428 bedrijven failliet: ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd nam het aantal startende bedrijven ten opzichte van 2013 toe.

De cijfers duiden op een positieve ontwikkeling in de economie, meldt de Kamer van Koophandel dinsdag.

Record

In de eerste helft van dit jaar werden bijna 1.200 ondernemingen meer opgericht dan tijdens de eerste zes maanden een jaar eerder: respectievelijk 94.172 om 92.991 bedrijven zagen het levenslicht.

Van januari tot en met juni dit jaar hielden 58.157 bedrijven op te bestaan; in ruim 3.400 gevallen kwam dit dus door een faillissement. In 2013 gingen iets meer dan 4.300 bedrijven van de ruim 61.000 gestopte ondernemingen failliet.

Vorig jaar vroeg een recordaantal bedrijven in de eerste zes maanden faillissement aan.

Noord-Holland

Veel starters zijn zelfstandige ondernemers zonder personeel; een derde van de starters is vrouw. Mannen richten zich vooral op consultancy en de ICT-sector, terwijl vrouwen vaker een bedrijf beginnen in de zorg of kinderopvang.

In de provincie Noord-Holland ging het bedrijven het meest voor de wind. In die provincie was er een netto groei (het aantal starters verminderd met het aantal stoppers) van 23 procent. In Zeeland hadden ondernemingen het aanmerkelijk moeilijker: het Zeeuwse groeisaldo was slechts 1 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.