economie

Noorwegen mogelijk eerste land waar cash wordt afgeschaft

Door Tom Reijner - 29 juli 2014

Over een paar jaar kunnen de Noren in winkels alleen nog maar met hun betaalpasje betalen. Ten minste, als het aan Finans Norge ligt – een organisatie waarin 200 financiële instellingen uit het Scandinavische land zijn verenigd.

Wat is de reden voor dit opmerkelijke pleidooi?

Problemen

Finans Norge wijst er in een verklaring op haar website op dat in slecht 5 procent van alle transacties in Noorwegen gebruik wordt gemaakt van contant geld. Alle andere betalingen gebeuren op een andere manier. Alleen in Zweden en Groot-Brittannië ligt dat percentage nog lager.

Bovendien, wanneer contant geld vanaf 2020 uit de samenleving verdwijnt, behoren problemen als witwassen, bankovervallen en andere financiële misdaden tot het verleden – dat is althans de hoopvolle verwachting van de Noren.

Naïef

Maar volgens critici zitten er nogal wat haken en ogen aan het afschaffen van contant geld. Hoe kunnen mensen nu nog producten kopen zonder dat zij hun gegevens afstaan? Kortom: de maatregel zou ten koste gaan van de privacy van consumenten.

‘Het moet mogelijk blijven om te betalen voor goederen en diensten zonder registratie, zegt Guri Melby van Venstre, een liberale partij in Noorwegen. Het is naïef om te denken dat met het verdwijnen van cash de criminaliteit verdwijnt. ‘We zien nu al dat misdaad naar andere betaalmethoden verschuift.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.