economie

Wiebes: situatie Belastingdienst lijkt op Noord-Zuidlijn

Door Shari Deira - 12 juli 2014

De situatie bij de Belastingdienst lijkt op die van de door tegenslagen geplaagde Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De overeenkomsten zijn ‘bijna schokkend’.

Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Fouten

De Belastingdienst lijdt net als de metrolijn onder onmogelijke opdrachten, onrealistische verwachtingen en de illusie dat alle fouten te voorkomen zijn.

Volgens Wiebes is herstel van vertrouwen alleen mogelijk als de Belastingdienst bereid is om totale openheid te geven over de werkwijze en de tekortkomingen daarbij. ‘Als de mensen maar weten dat de Belastingdienst op zichzelf heel goed functioneert.’

De dienst maakt dagelijks wel een paar fouten, maar die moeten gewoon worden gemeld en geaccepteerd, zegt Wiebes. ‘Als NS een paar keer een vertraagde trein heeft, heeft ze toch ook niet meteen gefaald.’

Kwetsbaar

Daarvoor is wel een cultuurverandering binnen de dienst nodig. Ambtenaren waarschuwen Wiebes dat als hij alle fouten bekendmaakt, hij kwetsbaar is, omdat mensen zien dat je fouten maakt. ‘Mijn antwoord was: maar dat is precies wat we willen.’

Wiebes volgde een half jaar geleden Frans Weekers op die voor de zoveelste keer onder vuur kwam te liggen door gerommel bij de Belastingdienst. De staatssecretaris moet de problemen oplossen en een nieuw, minder complex, belastingstelsel ontwerpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.