economie

Economie groeit met 0,5 procent, vooral dankzij export

Door Shari Deira - 14 augustus 2014

De economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Deze groei is vooral te danken aan de export van metaalproducten, machines en installaties.

Dat blijkt uit een raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. De groei volgt op een kwartaal van economische krimp.

Goederen

Behalve de uitvoer van Nederlandse producten, is ook de wederuitvoer, het exporteren van eerder ingevoerde producten, toegenomen. De export van aardgas en olieproducten was lager, maar dat werd door de export van andere goederen goedgemaakt.

Uit de cijfers blijkt verder dat de economie met 0,9 procent is gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Niet alleen de export, maar ook de toename van investeringen hebben bijgedragen aan de groei.

De consumptie van huishoudens was gelijk aan die van vorig jaar, de overheidsconsumptie was het tweede kwartaal een fractie hoger.

Banen

Het aantal banen blijft nog steeds achter: in het tweede kwartaal van dit jaar waren 80.000 banen van werknemers minder dan een jaar eerder.

Banenverlies kwam in bijna alle bedrijfssectoren voor, maar de zorg is met een banenverlies van 35.000 het hardst getroffen. In de bouw waren in het tweede kwartaal 21.000 banen minder dan in 2013.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.